Чланови школских драмских секција из обреновачке гимназије и средње школе “Барајево” извешће сутра и прекосутра кратке драмске импровизације у оквиру пројекта “Препознавање насиља” како би допринели подизању свести младих да препознају и одбаце свако насиље као неприхватљиво понашање у друштву. Прва представа ће се одржати у Центру за културу Барајево сутра у 17 сати, а друга у исто време дан касније у Спортско културном центру “Обреновац”.

Након кратких драмских импровозација на тему насиља у друштву од породице, преко школе до медија, биће одржан јавни разговор на наведену тему у коме ће учествовати представници “Асоцијације уметности и медија – помоћ за младе и здравље“ Др. Милан Мађарев театролог, редитељ и психодраматичар, Мр. Иван Бауер професор комуникације, Доц. Марко Стојановић професор драмских уметности, глумац Дубравко Јовановић, Мр. Катарина Стојановић психолог, као и ученици и представници школа, локалних самоуправа и Министарства рада и социјалне политике. 
 
Невладина организација “Асоцијација уметности и медија-помоћ за младе и здравље“ носилац је пројекта “Препознавање насиља“ који има за циљ да млади кроз активне радионице, сценске импровизације и психо позоришне игре сами открију и препознају насилно понашање и тако допринесу стварању адекватног социјалног амбијента који би имао превентивну функцију. 
 
– Одлучили смо се за овај вид радионица јер верујемо да ћемо кроз игру претварања и откривања доћи до истине о насиљу код младих, до тога да га они препознају и науче како да се суоче са насиљем у породици, школи, на улици, утакмици – каже Марко Стојановић, аутор пројекта.
 
Он је истакао да је ситуација у друштву алармантна а да су посебно осетљиве средине које се колебају између руралних и градских као што су приградска насеља у Београду.
 
– Ти млади људи су препуштени сами себи јер град, којем теже не може да брине о њима, као ни село из којег покушавају да побегну. Основна потреба младих у приградским насељима је мир до којег морају да дођу спознајући свој идентитет који није у насиљу које их окружује, и због тога је препознавање и хватање у коштац са насиљем основни кључ – истиче Стојановић и најављује да ће после Барајева и Обреновца пројекат бити реализован и у другим приградским општинама.
 
Пројекат су подржали Министарство рада и социјалне политике, Управа за родну равноправност, Пројекат “Борба против сексуалног и родно заснованог насиља“ и Програм Уједињених нација за развој. 
Организатори позивају родитеље и ђаке, као и становнике Обреновца да посете и учествују у радионицама у петак и тако дају свој допринос превенцији насиља.
 
Извор: Блиц