На основу Програма подршке за спровођење пољопривредне политике града Београда за 2011. годину („Службени лист града Београда”, бр. 14/11) и Закључка градоначелника града Београда број: 3-2164/11-Г од 31. маја 2011. године

ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДA
Секретаријат за привреду

расписује

КОНКУРС
ЗА ДОДЕЛУ ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА У ОБЛАСТИ СТОЧАРСТВА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДА У 2011. ГОДИНИ

СВРХА КОНКУРСА

Овим конкурсом уређују се услови и начин коришћења структурних подстицаја за подршку руралном развоју кроз инвестиције у пољопривредна газдинства у области сточарства на територији града Београда за 2011. годину (у даљем тексту: подстицајна средства).
Подстицајна средства могу се користити за набавку квалитетних стеоних јуница холштајн-фризијске расе, у циљу унапређења говедарске производње и боље снабдевености тржишта града млеком и млечним производима.

ПОДНОСИОЦИ ПРИЈАВЕ

Право на коришћење подстицајних средстава, која се додељују као наменска и бесповратна, у процентуалном износу од 75% од цене коштања квалитетне стеоне јунице, под условима утврђеним овим конкурсом има физичко лице – носилац пољопривредног газдинства, које испуњава следеће услове:
– да има регистровано пољопривредно газдинство на територији града Београда, које се налази у активном статусу;
– да има пребивалиште на територији града Београда;
– да поседује најмање три (3), а највише десет (10) уматичених грла говеда у сопственом запату и
– да поседује одговарајући објекат за узгој говеда који се налази на катастарској парцели на територији града Београда, а која је у власништву подносиоца пријаве.


ВРСТЕ ПРИХВАТЉИВИХ И НЕПРИХВАТЉИВИХ ТРОШКОВА

Прихватљиви трошак по овом конкурсу је набавка једне квалитетне стеоне јунице, холштајн-фризијске расе, старости 25 до 30 месеци, периода стеоности 5 до 7 месеци, телесне масе грла при преузимању минимум 480 килограма.
Неприхвaтљиви трошкови по овом конкурсу су:
– царинске, увозне и остале врсте административних такси;
– банкарски трошкови, трошкови јемства и сличне накнаде;
– трошкови превоза стеоне јунице од добављача до корисника средстава и
– накнадни и непредвиђени трошкови.

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

Уз пријаву за доделу подстицајних средстава достављају се оригинали или оверене фотокопије следећих докумената:
– потврда о упису у Регистар пољопривредних газдинстава (обновљена регистрација за 2011. годину);
– фотокопија личне карте;
– уверење о пореклу и производним особинама грла из сопственог запата (педигре) и
– извод из катастра непокретности са подацима о власништву, теретима и ограничењима (препис листа непокретности, ако је успостављен нови операт, односно препис поседовног листа, ако није успостављен нови операт), односно извод из земљишњих књига (где није успостављен катастар непокретности), не старији од 6 месеци, за катастарску парцелу на којој се налази објекат за узгој говеда.

ПОСТУПАК СПРОВОЂЕЊА КОНКУРСА

Испуњеност услова за доделу подстицајних средстава (комплетност поднете документације, као и благовременост подношења пријаве) утврђује Комисија, на основу приложене документације и нултог прегледа, који врше пољопривредни инжeњери, а којим се проверавају подаци из пријаве.
Комисија утврђује ранг листу подносиоца пријаве за које утврди да испуњавају услове прописане конкурсом, а у складу са критеријумима који су утврђени у конкурсу. Ако два или више подносиоца пријаве имају исти број бодова, приликом утврђивања ранг листе предност ће имати подносилац који је раније поднео пријаву.
На основу ранг листе, директор Управе за пољопривреду доноси Одлуку о додели средстава, која садржи поуку о правном леку (право на приговор). У складу са Одлуком о додели средстава, секретар Секретаријата за привреду са корисницима средстава закључује уговор којим се регулишу међусобна права и обавезе.

ОБАВЕЗЕ КОРИСНИКА ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА

Корисник подстицајних средстава је дужан да:
– 25% средстава од цене коштања стеоне јунице, у року од 15 дана од дана закључења уговора, уплати добављачу којег ће изабрати Секретаријат за привреду у посебном поступку;
– стеону јуницу за коју је остварио подстицај не отуђи у року од три (3) године од дана исплате подстицајних средстава;
– сву документацију која се односи на исплату подстицајних средстава чува најмање пет година од дана исплате подстицаја и
– видљиво означи на објекту за узгој говеда да је стеона јуница набављена подстицајним средствима града Београда.

ИСПЛАТА ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА

Подстицајна средства исплаћују се након извршене набавке стеоне јунице, достављања доказа о уплати сопствених средстава од стране корисника подстицајних средстава (25% од цене коштања квалитетне стеоне јунице) и извршене контроле од стране Секретаријата за привреду.
У случају да корисник средстава одустане од додељених подстицајних средстава или му је из других разлога онемогућено да их реализује, право на коришћење подстицаја може се утврдити следећем лицу на ранг листи. Корисник средстава дужан је да обавести Секретаријат за привреду о свом одустајању од инвестиције, као и о разлозима за одустајање, писменим путем.

КРИТЕРИЈУМИ ЗА ДОДЕЛУ ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА

ПОВРАЋАЈ СРЕДСТАВА

Ако се утврди да је корисник поступао противно одредбама уговора којим се регулишу права и обавезе корисника подстицајних средстава дужан је да изврши повраћај средстава са обрачунатом затезном каматом.


РОКОВИ И НАЧИН ПОДНОШЕЊА ПРИЈАВА

Обрасци пријаве и изјаве су доступни и могу се преузети са ове стране (на дну) или у просторијама Управе за пољопривреду у саставу Секретаријата за привреду, Београд, ул. Краљице Марије бр. 1/XVII, канцеларија 1713 сваког радног дана од 9 до 16 сати. За додатне информације можете се обратити на телефон број 011/7157-395 или 011/7157-402.

Пријаве се морају доставити у запечаћеној коверти и то: препорученом поштом на адресу Градска управа града Београда, Секретаријат за привреду, Краљице Марије 1/XVII, Београд или личном доставом на писарницу Градске управе града Београда на адресу: Градска управа града Београда, Секретаријат за привреду, ул. Краљице Марије бр. 1, Београд, шалтер број 3. Подносилац пријаве ће добити доказ о пријему.

Коверат на предњој страни мора да садржи назнаку „КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА У ОБЛАСТИ СТОЧАРСТВА – НЕ ОТВАРАТИ“, а на полеђини коверте име, презиме и адресу подносиоца пријаве.

Коверат треба да садржи попуњену пријаву са пратећом документацијом. Непотпуне и неблаговремене пријаве, као и пријаве послате на други начин (нпр. факсом или e-mailom) или достављене на друге адресе, неће се разматрати.

Рок за подношење пријава, без обзира на начин достављања, је 11. јул 2011. године до 16.00 сати.
 
Пријаву и изјаву можете преузети овде.