Захваљујући програму Омладинског фонда, група ученика из Основне школе ”Јован Јовановић Змај” је реализовала пројекат ”Знање свуда око мене”. Њима су опредељена средства у укупном износу од 30 хиљада динара која су искоришћена за израду едукативних постера који су залепљени по школи.

Милош Станојевић, члан Већа Градске општине Обреновац је истакао да програм Оладински фонд реализује Канцеларија за младе општине Обреновац, у сарадњи са Градом Београдом као и да се програму прикључио велики број младих Обреновчана.

– Они су представили своје идеје и успели да добију средства која ће њихове замисли спровести у дело. У овој школи нас очекује и реализација пројекта ”Летња учионица”, а поред ова два, реализује се још 10 пројеката неформалних група широм Обреновца који ће значајно допринети изгледу општине Обреновац и околних месних заједница.

Станојевић је подсетио да Омладински фондови показују своје резултате у Обреновцу од 2008. године, што представља пример добре праксе активног учешћа младих у доношењу одлука.

Ученици ОШ ”Јован Јовановић Змај” Јована Миленковић и Ђорђе Новаковић који су учествовали у осмишљавању и изради овог пројекта сматрају да је он врло користан за ученике јер представља подсетник за знање и поруке из различитих предмета који би требало да буду запамћени из основне школе.

– Ми смо поставили налепнице да би се деца пре контролног или иначе подсетили, такође и родитељи, који се овде окупљају када чекају децу, могу и сами да се подсете нечег и помогну својој деци – рекао је Ђорђе Новаковић.

Ивана Миросављевић наставник грађанског васпитања и координатор ученичког парламента је казала да деца треба да учествују у животу своје заједнице да буду активни и одговорни грађани.

– Оно што је нама важно је да наше ученике научимо и мотивишемо да сагледају проблеме који се дешавају око њих. Да не остану слепи и глуви на све оно што се дешава около, а да онда, самим тим, науче и како те проблеме да реше – казала је Ивана Миросављевић.