Прошле недеље је Јавно предузеће за унапређење и заштиту животне средине, уз помоћ Градске општине Обреновац отворило врата новоизграђеног објекта у Арборетуму. У питању је Природњачки дом који ће моћи да посете сви заинтересовани Обреновчани, а посебна намена овог објекта подразумева одржавање наставе у природи.

У складу са тим, данас је групи предшколаца из вртића ”Цврчак” одржано интерактивно предавање на тему значаја биодиверзитета.

– Деци је одржано предавање о инсектима, а ово планирамо да наставимо да радимо и са свим осталим предшколским и школским установама како бисмо подигли ниво еколошке свести свих грађана – рекао је Светозар Андрић, директор ЈП за унапређење и заштиту животне средине.

Директор Предшколске установе ”Перка Вићентијевић” Милош Десанчић је рекао да та установа има одличну сарадњу са предузећем и поновио колико је важно од најмањег узраста развијати еколошку свест код малишана.

На површини од 1,66 хектара простире се обреновачки Арборетум који поседује 40 листопадних и 20 четинарских заштићених врста дрвећа. Природњачки дом у склопу Арборетума биће оаза знања ученицима основних и средњих школа, деци из обданишта, али и свим осталим грађанима који су жељни знања о природи.

Приземље Природњачког дома опредељено је за техничке просторије, заједничке просторије и просторије за чуварско-редарску службу. На првом спрату је конференцијска сала, а следећи спрат је тавански део где се налази изложбени простор.