Канцеларија за младе Управе градске општине Обреновац, уз стручну помоћ Марије Трбојевић, студенткиње Факултета политичких наука, спровела је истраживање потреба младих из Обреновца за информацијама. Истраживањем смо утврдили степен информисаности младих и њихове потребе за информацијама, а резултате ћемо користити за побољшање услуга информисања и саветовања младих у Обреновцу.

Као закључак истраживања можемо истаћи да је очигледна потреба младих за већом доступношћу информација из области које су релевантне за њих. Чак 92% младих испитаника сматра да је Обреновцу потребно место/служба на којој би млади људи могли да добију све информације које су им потребне. Све ставке истраживања потврђују овај закључак и подстичу на активније бављење информисањем младих као значајним пољем омладинског рада.
 
На питање о доступности информација млади су у највећем броју случајева изјавили да сматрају да су им информације недовољно доступне, и то пре свега у областима: студије и семинари у иностранству; могућности за путовања, волонтирање и боравак у иностранству; помоћ групама са специјалним потребама (са менталним и физичким инвалидитетом); психолошко саветовање, права младих; тражење запослења и погодности за студенте (стипендије, кредити, смештај…). У овим областима је преко 60% младих закључило да информације нису довољно доступне.
За сваку од наведених 16 области је мање од 10% младих изјавило да има довољно информација.
 
На питање да ли си заинтересован/а за добијање информација из следећих области, за сваку од области потврдно је одговорило између 50% и 100% младих из свих група укључених у истраживање (ученик, студент, запослен, незапослен). Као најчешће изворе информација млади наводе интернет, медије и пријатеље и родитеље. Организације за младе, па чак и школе, се само код 1% младих појављују као извор информација. Да нема довољно информација из области које су битне за младе процењује 66% младих испитаника, а чак 78 % сматра да информације намењене младима нису довољно доступне.
 
Резултате можете погледати овде: