У суботу, 4. јуна 2011. године, од 8:30 до 10:00 часова, у оквиру акције “Велико спремање Обреновца” која се организује у оквиру кампање “Велико спремање Србије 2011”, испред Градске општине Обреновац биће организовано скупљање електричног и електронског отпада.

Сви грађани могу своје отпадне апарате и уређаје донети испред зграде општине Обреновац где ће бити постављен контејнер за сакупљање донетог отпада.
Након акције сав прикупљен отпад биће одвезен атестираним возилима за превоз опасних материјала и рециклиран. 

Градска општина Обреновац ће се укључити у ову акцију на тај начин што ће предати на десетине старих кућишта, монитора, тастатура, мишева, звучника и мобилних телефона.  

Електрични и електронски отпад је: отпадна електрична и електронска опрема укључујући склопове и саставне делове који настају у привреди (индустрији, трговини и слично), те електрични и електронски отпад из домаћинства.

У овај отпад спадају велики и мали кућни апарати, информатичка опрема и уређаји за телекомуникацију, опрема за разоноду (аудио уређаји, телевизори, камере, видео рекордери), опрема за осветљење (флуоресцентне светиљке, равне флуоресцентне светиљке, сијалице са жарећом нити), играчке и опрема за рекреацију и спорт, инструменти за праћење и видео надзор и аутомати за топле напитке, за лименке, банкомати.

Брзи развој технологије, мали иницијални трошкови куповине и константно застаревање старих модела и појављивање нових резултује све већим количинама електричног и електронског отпада. Процењује се да се у свету годишње у просеку произведе 50 милиона тона електронског отпада. Само САД годишње одбаци око 30 милиона рачунара и 100 милиона мобилних телефона, од чега већи део заврши у Европи.

Циљ манипулисања електричним и електронским отпадом је успоставити систем одвојеног скупљања електричног и електронског отпада ради његове употребе, збрињавања, заштите животне средине и здравља људи.