Данас се обележава празник Светог Трифуна за којег се у Православљу верује да штити села и насеља од града и поплава, односно да је чувар винограда и других усева од разних штеточина. Традиција виноградарске славе налаже да се, винова лоза ореже и залије вином, да би грожђе родило обилно и дало добро вино.

Као и многи винари, Светог Трифуна прославља се и у домаћинствима Нешића из Грабовца и Додоша из Скеле. Они су заједно са помоћником министра пољопривреде Александром Богићевићем и замеником председника Градске општине Обреновац Миодрагом Митровићем, орезали лозу.

Тим симболичним чином Богићевић је у име министарства пожелео свим пољопривредницима родну и добру годину.

– Драго ми је да сам у посети овим домаћинствима, јер иако виноградарство није типично за ово подручје, оно је у експанзији у целој Србији – казао је Богићевић и најавио да министарство припрема конкурсе за помоћ младим пољопривредницима.

Здравко Додош се пре 15 година доселио у Скелу. Каже да се заљубио у имање иако је било јако запуштено, а касније је дошао на идеју да започне производњу вина.

– Прва година је била најгора, нисам знао ни како да оберем грожђе ни како да га оцедим, друга година је већ била боља, тако да већ 10 година производим вино – истакао је Додош и додао да је производња углавном за сопствене потребе.

Страхиња Нешић из Грабовца се, са оцем од 2006. године, бави прерадом грожђа.

– Имамо аутохтоне сорте тамјаника, прокупац и каберне, ове године смо направили 10 хиљада литара вина, нигде не продајемо, али људи долазе код нас, имамо дегустациону салу, пробају вино и ако им се свиди, купе га – рекао је Нешић.

Заменик председника Градске општине Обреновац Миодраг Митровић је напоменуо да је јуче усвојен програм за развој пољопривреде на нивоу Обреновца.

– Прва активност коју ћемо спровести је одлазак пољопривредника на сајам пољопривреде у Сарагоси. Јуче је објављен позив заинтересованима, а предност имају млађи пољопривредници који имају више чланова у домаћинству. Посета је планирана за период од 15. до 26. марта – истакао је Митровић и позвао све да се пријаве јер им то путовање у Шпанију може бити јако корисно.