Министарство привреде је у сарадњи са Фондом за развој расписало неколико јавних позива са циљем подизања и јачања конкуретности предузетника, микро, малих и средњих предузећа.

Невена Симић из Одељења зa привреду и развој је објаснила да је реч о кредитима Фонда за развој при чему су од целокупног износа обезбеђена бесповратна новчана средства и то до 30% новооснована предузећа, односно до 20% за постојеће привредне субјекте.

– Остатак одобрених средстава се финансира по изузетно повољним условима и то 1% камате годишње уколико је средство обезбеђења банкарска гаранција, до максималних 2% камате годишње за остала средства обезбеђења. Бесповратна средства се пре свега односе на привредне субјекете из производног сектора и могу се користити за куповину, изградњу, адаптацију производог-пословног простора, куповину нове/половне машине и опреме, набавка софтвера као и возила и доставних средстава – рекла је Невена Симић.

Износ бесповратних средстава зависи од тога да ли је реч о новооснованом предузећу, то јест о стар-уп кредиту или постојећем привредном субјекту кроз програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте. Рок за подношење пријаве је до 31.12.2019. односно до утрошка средстава опредељених за ову намену.

Невена Симић је казала да се привредници за све додатне информације и подршку могу обратити Одељењу за привреду и развој ГО Обреновац односно Шалтеру за предузетнике који се налази у згради некадашње ”Посавине” на адреси Карађорђева број 6 сваког радног дана од 7.30 до 15.30 и на број телефона 011/8728-038.

Текст јавних позива објављени су на сајту Министарства привреде и Фонда за развој, а можете их пронаћи на линковима испод.

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА У ОКВИРУ ПРОГРАМА ПОДСТИЦАЊА РАЗВОЈА ПРЕДУЗЕТНИШТВА КРОЗ ФИНАНСИЈСКУ ПОДРШКУ ЗА ПОЧЕТНИКЕ У ПОСЛОВАЊУ У 2019. ГОДИНИ.

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА У ОКВИРУ ПРОГРАМА ПОДСТИЦАЊА ПРЕДУЗЕТНИШТВА КРОЗ РАЗВОЈНЕ ПРОЈЕКТЕ У 2019. ГОДИНИ.