Јутрос је, у оквиру програма ”Еко кампови”, пут наших најлепших планина, Таре и Букуље, кренула друга група од 400 обреновачких ученика. Овај програм подразумева бесплатан седмодневни боравак на Руднику, Гочу, Букуљи, Тари и Дивчибарама за све ученике нижих разреда обреновачких основних школа током зимског или летњег распуста. 

Помоћник председника Градске општине Обреновац, Драган Блажић је истакао да је прва група малишана кренула у суботу.

– Прва група, која је кренула у суботу, има више него добре импресије, снег је данас поново почео да пада тако да децу чека зимска чаролија, аниматори, рекреатори… Данас је кренула друга група малишана по програму Еко камп за зимски распуст, њих преко 400 из школе ”Јован Јовановић Змај” и школе ”Живојин Перић” у Стублинама – казао је Блажић и додао да је 1500 малишана одлучило да део свог зимског распуста проведе на еко кампу као и да се нови поласци малишана очекују и сутра, 8., 10. и 11. фебруара.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је, мало касније током преподневних часова, испратио још једну групу деце која је кренула на пут и том приликом рекао:

– Генерација која је пре неколико година кренула на зимовање и летовање, то су данас пунолетни момци и девојке и најлепше што памте из свог детињства су ове екскурзије и боравак на нашим најлепшим планинама. То је и био наш циљ, да се пробуди солидарност код деце, да се изједначе разлике између оних који имају новца да оду негде и оних који можда немају, да деца са села заједно одлазе са децом из града. Доказ за то је да данас иду заједно деца из школа ”Прва обеновачка”, ”Јефимија” и деца из школе у Скели. Наш циљ је да се малишани награде за велики број петица који су у њиховим књижицама као и да се родитељи одморе и искористе ових седам дана – закључио је Чучковић.

Иван Јегоровић директор Спортско културног центра ”Обреновац” је подсетио да се овај програм спроводи већ осам година и истакао да је до сада реализовано 20 000 индивидуалних одлазака и 130 000 дана проведених у здравом окружењу.

– То је нешто на шта смо највише поносни и морам признати да је ово дефинитивно најлепши део посла свих нас који радимо у општинској администрацији – рекао је Јегоровић.

Активност одлазака малишана на климатски опоравак реализује се од 2012. године и овај пројекат је јединствен у Србији.

За најмлађе Обреновчане у одмаралиштима су обезбеђени бројни едукативни и забавни садржаји. Деца ће током свог боравка имати еколошке радионице, еколошке квизове, упознавати се са околином и географским подручјем.