Почетком школске године полазници филмске секције ОШ ”Посавски партизани” снимили су филм ”Еко кош” који за тему има очување животне средине. Са њим су освојили награду за најбољи кратки филм на Школском еколошком фестивалу – ШЕФ 2018. а ускоро ће, о трошку општине Обреновац, отпутовати у шпански град Валенсију на дечији међународни филмски фестивал ”MICE”.

Предраг Вукосављевић, наставник који води филмску секцију је објаснио да су са филмом ”Еко кош” конкурисали на преко 40 међународних фестивала.

– Добили смо одговоре од њих десет. Осам фестивала нас је одбило, а два су нас прихватила. У Лисабону смо ушли у четврт финале, боримо се за дечији гран при, а на фестивалу у Валенсији смо ушли у официјелну селекцију, то јест, у 40 најбољих од 10 хиљада пријављених. Следеће недеље путујемо у Шпанију, а циљ нам је да се дружимо, погледамо пуно филмова и да то буде једно незаборавно искуство – рекао је Вукосављевић и захвалио се општини, школи, ресторану на базенима и свим спонзорима који су помогли да се ово путовање реализује.

Вук Алексић је ученик петог разреда и имао је једну од главних улога у филму.

– Филм је настао тако што нас је забрињавало како деца поступају са околином и ми смо то хтели да променимо на неки лаган и опуштен начин, онда смо тај филм снимали месец дана, по 4-5 сати, али могу да кажем исплатило се – закључио је Алексић.

 

Помоћник председника Градске општине Обреновац Драган Блажић је казао да је плаћање пута у Шпанију вид награде за рад, труд, жељу и знање које су ова деца показала.

– Они су ово заслужили и зато што су једини представници Србије на том фестивалу. Желимо им пуно среће, наставићемо сарадњу и сваки пут кад видимо да се ваннаставне активности раде на овакав начин ми ћемо бити ту да их подржимо – истакао је Блажић.

На изванредном успеху је полазницима секције честитао и председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић и пожелео им пуно среће на фестивалу. Он је поновио да су млади понос и будућност Обреновца. Ову прилику је Чучковић искористио да посети и децу и учитељице у продуженом боравку ове школе и истакао да подржава одлуку Скупштине Града Београда да дупло повећа накнаде за учитељице и учитеље у боравку које раде са трећим и четвртим разредом као и одлуку да васпитачице добију повећање својих зарада.