По налогу председника Градске општине Обреновац и Комуналне инспекције данас је Јавно комунално предузеће започело акцију уклањања сатанистичких симбола и графита у дворишту Техничке школе у Обреновцу, као и на споменицима у парку код Геронтолошког центра.

Након што су непосредно пред Нову годину, ухапшени младић и девојка који су објавили снимак убијања пса у Обреновцу, нон-стоп понављајући две речи – “кефо зоте”, примећени су симболи те групе, рекла је директорка школе, Рајка Бабић.

Она је истакла да је школа добро обезбеђена, али се проблем јавља након наставе.

– У 20.00 часова се закључавају школа и све капије, имамо високу ограду коју су пре 3 године на практичној настави наши ученици поправили, али види се да лица налазе начин да уђу у двориште. Графите смо приметили око Нове године, али можда их не бисмо ни запазили да нам преко друштвених мрежа није скренута пажња на то како они изгледају – рекла је Рајка Бабић.

Захваљујући специјализованој машини, радници ЈКП-а могу да врате стари изглед површинама на којима су, пре њене употребе, били исписани графити.

– Искористили смо данашњи леп дан да нашу мултифункционалну машину која служи за одржавање саобраћајница, тротоара и бехатон плоча извеземо из хангара и почнемо да перемо. Данас смо на инсистирање председника општине ангажовани на чишћењу графита. Ми ћемо добити налог коме да упутимо рачун за данашње ангажовање машине чији је радни сат веома скуп – казао је директор тог предузећа Славко Берић и додао да казне морају бити строже, као и да ће предузеће бити на располагању да се то у будућности сведе на минималну меру и да град буде чист и леп као што Обреновчани заслужују.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је овом приликом истакао да је иницијална истрага показала да је овај злочин починило једно лице.

– То лице је приведено правди, али ми ћемо остати будни над случајем који је потресао не само Обреновац, него и целу Србију. Доказ колико један појединац може да нанесе штете своме граду је управо овај чин. Једна особа је ишарала комплетно двориште средње техничке школе, ишарала је Улицу Краља Петра Првог, као и низ споменика по Обреновцу и ми смо данас кренули у акцију уклањања тих графита и скарадних симбола – истакао је Чучковић уз објашњење да акција није могла раније да буде покренута због непогодних временских прилика.

– Наш Савет за бригу о младима и деци ће наставити свој рад и апсолутно ће задатак бити помно праћење активности ученика. Овај чин је направило лице старије од 18 година, али је важно да се младе генерације прате и буду под надзором стручних лица, како Центра за социјални рад, својих наставника, родитеља и педагога, да то буде једна свеобухватна друштвена акција која ће донети резултат – закључио је Чучковић.