Данас су у Спортско-културном центру ”Обреновац” потписани уговори са 50 спортских клубова који су укључени у програм ”Еко динар”. Програм обухвата плаћене чланарине за сву децу узраста од 10 до 18 година која се налазе у такмичарском процесу, а програм у потпуности финансира општина Обреновац. 

Самим тим, Обреновац је јединствен у промоцији спорта, тако што кроз програм бесплатних чланарина пружа прилику да се омладина бави било којим спортом и на тај начин подстиче развој младих људи.

Председник Комисије за спорт Градске општине Обреновац Милош Станковић казао је да овај програм олакшава функционисање и клубовима али и родитељима.

– Не постоји исти нити сличан програм у Србији. Да би дете учествовало у програму мора да има барем једно такмичење у претходних шест месеци, а комисија се труди да ревносно и квалитетно обави прегледе извештаја клубова и онда исплаћујемо по 2000 динара по детету. Ово је значајно растерећење кућног буџета родитељима, јер ако узмемо у обзир да, на пример, просечна породица има двоје деце, у питању је озбиљна цифра на годишњем нивоу – закључио је Станковић.

Програм ”Еко динар” је допринео омасовљавње спортских активности у Обреновцу, јер је 2012. године само седам клубова имало млађе категорије, а сада је тај број 50.

Потписивању уговора је присуствовао и председник Градске општине Обреновац, Мирослав Чучковић и том приликом подсетио да је циљ овог програма пружање једнаких шанси за успех сваком детету.

– Циљ је и да се подједанко брине о свим спортовима у нашем граду, и да директно финансирање имају и шахисти и борилачки спортови као и популарни спортови као што су кошарка, фудбал, одбојка, рукомет. Оно што је данас резултат нашег рада је да преко 50 клубова живи, много репрезентативаца из великог броја спортова је управо из Обреновца. Из те базе од неколико хиљада малишана смо добили и врхунске спортисте, али смо добили и људе који имају добро детињство – казао је Чучковић и напоменуо да су захваљујући овом програму као и програмима ”Еко кампови” и ”Чиготица” значајно смањени, пре свега, деформитети тела код деце и гојазност.

Реализација програма ”Еко динар” започета је крајем 2012. године и већ седму годину за редом прилику да се бесплатно бави спортом имало је више од 16000 деце. Представници клубова истакли су значај програма пошто редовни и сигурни извори финансирања омогућавају лакше функционисање свих спортских секција.