У Обреновцу ће у суботу, 19. јануара 2019. године по шести пут бити организовано пливање за богојављенски крст. Манифестација ће бити одржана на Забрежју код Кајак кану клуба, а организатори су Црквена општина и Градска општина Обреновац.

Члан Већа Градске општине Обреновац Милош Станковић рекао је да се заинтересовани могу пријавити код секретара Спортског савеза Обреновца, Драгољуба Тасића на број телефона 064/1748-082. Станковић је објаснио да ће сви такмичари добити ваучере за анализу крви у лабораторији  ”Аквалаб” након чега ће отићи на лекарске прегледе код др Остојића.

Станковић је додао да је ове године уведена новина, а то је литија од темеља новог храма Преподобне Анастасије Српске на Забрежју.

– Литија креће у 11.00 часова од темеља нове цркве у Улици Аце Симовића, преко Радничке улице, затим Улицом Проте Матеје Ненадовића до Кајак кану клуба где се одржава манифестација. У 11:40 почиње културно уметнички програм, представљање и благосиљање такмичара, као и литургија – најавио је Станковић и нагласио да је предвиђено да скок буде у 12.00 часова.

Архерејески намесник посавски Слободан Илић је истакао да је пливање за часни крст витешко дело којим се украшава велики празник Богојављење и позвао све људе добре воље да се придруже литији од темеља нове цркве и да затим испрате целу манифестацију.

– Црква учествује у организацији овог догађаја уз велику помоћ и подршку Градске општине Обреновац и свих других људи, такође Кајак клуб даје свој огроман допринос. Верујем да ово заједништво које тренутно имамо, да да Бог да тако буде увек у овом граду – казао је Илић.

Претходне године учествовало је 48 пливача, а прва је до крста допливала једина дама која је учествовала Марина Ранковић. Сви учесници морају да препливају стазу дугу 33 метра, а од Градске општине Обреновац и Цркве ће добити пригодне поклоне.

Подршку догађају дају Ватрогасно-спасилачка јединица Обреновац, Кајак кану клуб ”Забрежје”, Министарство унутрашњих послова, Дом здравља Обреновац, Лабораторија ”Аквалаб” као и клуб борилачких спортова ”Кнез Лазар”.