Данас је пет младих лекара потписало уговор о радном ангажовању на неодређено време у Дому здравља Обреновац. По речима директора ове установе, др Обрада Исаиловића, ово је прво потписивање уговора након седам година.

– Након скоро седам година ми смо примили на неодређено време пет лекара и два возача амбулантних кола. Веома сам срећан и поносан и мислим да ћемо у 2019. години наставити истим трендом. Имамо у плану пријем још младих лекара и медицинских сестара као и немедицинског особља. Радује ме и то да ћемо до априла упутити седам лекара на сепцијализације, те ћемо врло брзо попунити наше рупе које су се отвориле одласком старијих специјалиста у пензију или приватну праксу. Сви ови лекари су радили по пет до шест година на одређено време, што је изазивало одређену несигурност код њих, да ли да напусте Србију – истакао је Исаиловић уз констатацију да је установа успела да сачува добар кадар и рекао да се нада да ће они оправдати поверење.

– По кадровском плану нама треба још десетак лекара, исто толико медицинских техничара, као и возача, јер покривамо подручје од 412 километара кваратних са 75 хиљада становника, подручје Обреновца је разуђено, а ми располажемо са истим бројем медицинског особља као и пре десет година – закључио је Исаиловић и изразио наду да ће Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање разумети реалне потребе Обреновца и изаћи у сусрет захтеву за ангажовањем особља.

Потписивању уговора је присуствовао и председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић који је том приликом најавио да ће општина финансирати специјализације лекара.

– Апсолутно није тајна да, не само у Србији него у комплетном региону, Хрватској, Босни, млади, посебно медицински радници, желе да напусте земљу. Ово је наш конкретан допринос да се тај процес што више спречи у нашем Обреновцу. Чудно су ме људи посматрали када смо пре неколико година покренули општински пројекат ”Заједно до здравља” и ангажовали све лекаре са евиденције Националне службе за запошљавање управо са жељом да се тим људима пружи могућност да остану овде и живе у свом граду – казао је Чучковић. Он је истакао да је поред новца важно и политиком пружања једнаких шанси за све створити амбијент да млади остану у свом граду и ту граде будућност.

– Ми ћемо финансирати и специјализације офталмолога зато што то недостаје нашем Дому здравља, а након тога ћемо, због разуђености наше територије, финансирати и још једну екипу Хитне помоћи – објаснио је Чучковић.

Др Бојан Наумовић, један од лекара који је данас потписао уговор, је нагласио да је за њега данас велики дан.

– У служби за задравствену заштиту одраслог становништва радим на одређено време од 2012. године. Ово је велики дан за мене и велики мотив за даљи рад и усавршавање, такође, велики мотив нам је и обећање председника општине да ћемо ускоро добити специјализације, јер мислим да сваки лекар сања да буде специјалиста одређене гране медицине – рекао је Наумовић и захвалио се руководству на указаном поверењу.