Универзитет у Београду и Друштво за популаризацију науке организоваће бесплатну припрему полагања завршног испита из математике за 200 ученика осмог разреда основне школе. Припреме за полагање биће сваке суботе и недеље, од 14. маја до 5. јуна, у амфитеатру Машинског факултета у Београду, с почетком у 18 сати. 
 
Осмаци могу да се пријаве до 12. маја на интернет адреси www. dppn.rs.
 
У јуну 2011. године ће се после 56 година поново полагати мала матура, односно по новоговору завршни испит. До сада су испит полагали само они основци који су планирали да наставе школовање, а сада је завршни испит обавезан за све ђаке.
 
Пошто се ове године тај тест полаже први пут, а школску годину су пратиле вишемесечне обуставе наставе – од 28. јануара до 1. априла, и пошто су приватни часови скупи, Друштво за популаризацију науке је одлучило да организује припрему основаца.  

– Желимо да помогнемо младима који желе боље да се спреме за испит, као и онима који немају новца да плате приватне часове. Идеја је да се ђаци током маја уведу у простор високошколских установа и да им се обезбеде збирке – кажу из Друштва за промоцију и популаризацију науке. 

 
Припреме ће почети истог дана када и пробни тест за завршни испит у основним школама.