Након што је постављена расвета на трим стази у Забрану, Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине има још планова за унапређење услова за бављење спортом у овој шуми.

– Обреновац је постао идеално место за бављење рекреативним и активним спортом, у прилог томе говори и чињеница да смо до сада направили преко 10 км пешачко бициклистичке стазе. Имамо ситуацију да сада можемо кренути кроз Забранску шуму у дужини од 1480 метара па затим долмом од Забрана до Перила дужином 1980 метара, улицом Аце Симовића затим такозваном соларном стазом поново на Забран. Имамо у плану да направимо други крак трим стазе чиме ћемо заокружити постојећу трим стазу у оквиру шуме. Такође, планирамо да дуж те стазе поставимо табле за спровођење Куперовог теста као и мераче времена и мераче стазе – најавио је Светозар Андрић, директор ЈПЗЖС.

Купер је предложио 12-минутни тест (Куперов тест) који даје одговор у каквој сте форми и које тренинге треба да радите надаље. Извођење овог теста је једноставно, те се користи за процењивање физичке спремности у војскама и полицијама широм света. Спортисти могу и сами да га изводе и то по мекшој подлози као што је она на трим стази.

– Много људи воли да трчи преко долме, а догодине ћемо поставити, то јест вратићемо, мостић преко Купинца који ће спајати трим стазу са долмом и самим тим ћемо направити прстен око Забрана – додао је Андрић.