Данас је под покровитељством Градске општине Обреновац у Спортско-културном центру ”Обреновац” одржан јубиларни десети Фестивал ракије. 

Манифестација подразумева оцењивање квалитета воћних ракија занатског типа дегустацијом за шта је задужен трочлани жири. Учесници фестивала су добили медаље за квалитет, као и могућност да разговарају са стручним жиријем који је оцењивао ракије.

Овом приликом представили су се произвођачи природних ракија са подручја Обреновца, Осечине, Србобрана и Краљева. На овогодишњи фестивал се, према речима организатора Драгана Лазаревића, пријавило четрдесет и три такмичара са 55 узорака ракија.

– За ових десет година је кроз оцењивање прошло преко 700 узорака и преко 400 излагача. То је једна армија људи која је желела и умела да направи бољу ракију од претходне и то је оно што је основни циљ фестивала. Задовољство нам је да поздравимо људе из Осечине који организују њихов сајам шљиве и драго нам је што су са нама људи из Србобрана из околине Краљева као и људи из Обреновца. Верност фестивалу ракије у Обреновцу је исказало десетак произвођача са овог подручја. Посебно ме радују што се сваке године појављују нови произвођачи који имају жељу да им се оцени квалитет јаких алкохолних пића – казао је Лазаревић.

Покровитељи манифестације су Градска општина Обреновац и Спортско-културни центар ”Обреновац”. Свечаном отварању манифестације присуствовао је и председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић.

– За нас је јако значајно да имамо овакву врсту активности која широм Србије има свој утицај. Овде није у питању масовна производња али и то јесте највећи квалитет у пољопривредном смислу. За нас није само примарна пољопривредна производња важна већ и прерада којом се долази до већих профита – истакао је Чучковић.