Обреновац је први пао под окупацију Аустроугарске која је трајала све до 31. октобра 1918. године. Обреновац је ослобођен на Светог Луку и тај дан се од тада слави као Дан ослобођења Обреновца у Првом светском рату. Данас је у Соколском дому поводом стогодишњице тог значајног јубилеја одржана свечана академија.

Присутнима се обратио председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић који је указао на неке познате и мање познате историјске чињенице и извлачење поука из њих.

–  Наша земља је највише страдала у том рату, изгубили смо три четвртине мушког становништва. Иако смо били победници у том рату наша земља је била обогаљена, али призната о великих светских сила – истакао је Чучковић и рекао да је наш војсковођа тада био у најбољим односима са албанским председником. Он је додао да је Србија данас, а и тада је била фактор мира и стабилности на целом Балкану и да ми на провокације реагујемо молбама. Због свега тога, закључио је, да је највећи национални интерес у овом тренутку историјско помирење Срба и Албанаца.

Након обраћања одржан је пригодан културно уметнички програм у реализацији Поетског театра, хора ”Обреновачке девојке” и мешовите певачке групе Центра за очување традиције и културе ”ТЕНТ”.

У Соколском дому је постављена изложба Библиотеке ”Влада Аксентијевић” – ”Мали Посавац у Великом рату”. Изложба приказује личности и догађаје из Обреновца и околине током Великог рата 1914-1918. године и представља део завичајног одељења Библиотеке.

Након свечане академије на споменику носиоцима Карађорђеве звезде на Градском тргу су представници Градске општине Обреновац, удружења потомака ратника 1912-1920 ”Живојин Мишић”, породице ратника и грађани положили венце.

”Било једном једно дивно поколење” је епитаф на споменику у центру града посвећен не само одликованим ратницима, већ свима који су дали свој живот за ослобођење места и земље.