Град Београд расписао је конкурс за продају 1.050 социјално непрофитних станова у Београду. Пријаве са потребном документацијом примаће се у згради Градске управе у Улици 27. марта 43-45 закључно са 19. мајем. Обрасци за пријављивање могу се добити на шалтерима Градске управе у Улици 27. марта 43-45 и Тргу Николе Пашића 6, а текст конкурса се може погледати овде.

– У овом конкурсу млади брачни парови имају знатно већу шансу да остваре право да купе стан. Њима је намењено 330 стамбених јединица. Овај пут немају право учешћа лица која су изабрана, именована или постављена у органима града, градских општина и јавним предузећима, а први пут могу да конкуришу запослени у Војсци Србије и избегла и прогнана лица из бивших република некадашње СФРЈ. Станови ће се продавати по производној цени, знатно повољније него на тржишту, али ће купци морати да обезбеде банкарски кредит за куповину стана. Циљ је да се омогући одржива изградња, то јест да новцем од продаје једног стамбеног блока може да се гради следећи, уз минималне дотација из буџета. Ранијим начином кредитирања нисмо могли да обезбедимо новац за даљу градњу без знатних средстава из буџета, а на овај начин ћемо моћи сваке године да градимо све више станова. Такође, купци са претходног конкурса још увек имају проблем да поврате ПДВ и тај проблем нас је практично натерао да променимо услове продаје – рекао је Зоран Костић, члан Градског већа и председник Комисије за стамбена питања градоначелника Београда.

Ово је други конкурс по Одлуци о условима продаје 2.050 социјално непрофитних станова. Први је био расписан у децембру 2007. године и он је још у току, јер се сукцесивно усељава првих 1.000 станова.