Тим “Strawberry energy” – Милош Милисављевић, Тамара Туршијан, Бојан Васиљевић, Мирослав Рибарић, Михаило Васић, Страхиња Јанковић, Урош Уљаревић и Бојана Борковић данас ће у Старом двору примити Награду града Београда за стваралаштво младих за 2010. годину у области науке за пројекат “Јавни соларни пуњач – Strawberry tree”, постављен у Обреновцу 14. октобра 2010. године.

Група београдских студената која је изумела соларни пуњач за мобилне телефоне, “Strawberry tree”, освојила је прво место на такмичењу за Европску награду за обновљиву енергију у Бриселу. У такмичарском делу “Недеље одрживог развоја” пласирали су се у топ 24 пројекта у Европи од укупно 309 пројеката. Пројекти су били разврстани у четири категорије, а соларни пуњач је победио у групи пројеката намењених смањењу јавне потрошње. “Strawberry” дрво је једини експонат који је био постављен испред зграде Парламента ЕУ у Бриселу за време трајања сајма.

“Strawberry energy” тим је јуче допутовао у Србију, а на Аеродрому “Никола Тесла” сачекали су их представници општине Обреновац, ЈАТ-а, породица, пријатељи и медији.

– Први пуњач је постављен у Обреновцу, а други у Бриселу што говори о опредељењу општине Обреновац да подржава и помаже младе људе у ономе што раде. Сам позив на сајам у Брисел је био довољан разлог за задовољство ових младих људи, а победа је само потврда њиховог квалитета и талента.  Грађани Обреновца користе соларни пуњач који се налази на градском тргу. За првих 40 дана он је имао десет хиљада пуњења. Осим те функције, он је и место окупљања и дружења Обреновчана –  рекао је Жељко Јоветић, председник Градске општине Обреновац. 

Милош Милисављевић, вођа “Strawberry energy” тима, је по доласку у Београд рекао: 

– Желим да се захвалим свима који су нам помогли, а посебно општини Обреновац која је прва изашла у сусрет када смо им рекли да нам је неопходна помоћ за Брисел. Од 309 пријављрних пројеката, пласирали смо се у топ 24. и победили смо у категорији пројеката који имају за циљ смањење јавне потрошње. Јако смо задовољни због ове победе и успеха који је постигао наш изум. Наша основна идеја је да промовишемо обновљиве изворе енергије и да покушамо да их приближимо свим људима јер су они заиста важни за опстанак цивилизације – истакао је Милош Милисављевић.