Основна школа “14. октобар” у Баричу на Велики четвртак од 10:00 до 14:00 сати обележиће у атријуму школе долазак Ускрса. Манифестацију ће организовати испод дрвета Јапанске трешње, како би послали поруку солидарности народу који се више од месец дана бори са последицама земљотреса и цунамија.

– Уочи најрадоснијег хришћанског празника, ми шаљемо љубав, снагу и молитву народу Јапана, као и љубав народима свих вероисповести. Тог дана приказаћемо наше верске обичаје, наше културне традиције, али и традиције Јапана – најавили су из ове школе.

Априла 2008. године заједно са бројним партнерима из земље и иностранства, као и представницима Амбасаде Јапана, ова школа реализовала је тематски дан “Приче јапанске трешње”.

– Велика трагедија са којом су суочена деца и сви људи Јапана, подстакла нас је да испод тих цветова, јасне симболике, обележимо и дан Васкрсења у хришћанству. Својом радошћу и игром, сви заједно, упутићемо најлепше жеље, подршку и наду драгим пријатељима далеког Јапана – кажу у школи.

Велику помоћ у реализацији ове замисли, поред ученика и наставника, пружиће многобројни сарадници из области религије, културе, науке и спорта.