Средином марта ЈП за заштиту и унапређење животне средине Обреновац је почело са реализацијом пројекта санације клизишта у улици Буде Давидовића у Баричу. До сада су на том терену постављани бетонски шипови који треба да стабилизују клизиште. Шипови су постављени у два реда у луку, а одозго ће бити повезани бетонском плочом.

 

Директор ЈП за заштиту и унапређење животне средине Обреновац Слободан Молеровић је о самом пројекту санације клизишта рекао: 
 
– Пројекат је почео да се реализује прошле године. Урађене су све припремне радње, техничка документација и покушавамо да га завршимо што пре како се не би поново активирало клизиште. Сами радови су почели половином марта и очекујемо да буду завршени до краја маја. Тренутно се изводе радови на бетонирању надглавне греде. Иначе, овде је постављено 39 бетонских стубова дубине 15 метара и пречника 80 центиметара и за то је употребљено хиљаду тона бетона. Тих 39 стубова треба да задрже клизиште и да спрече да оно буде активно. С друге стране, то није довољно, па ће бити ископани и дренажни канали који ће површинске и подземне воде одвести у Баричку реку и на тај начин ће овај терен бити стабилизован. Санација клизишта у улици Буде Давидовића има пре свега значај због уређења корита Баричке реке. Уколико би ова земља наставила да клиза уређење корита Баричке реке не би имало смисла. За неколико година све би се нашло у кориту. И пут који пролази овуда ће бити саниран стабилизацијом земљишта и људи који живе овде имаће мирнији живот.
 

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је обишао радове који се изводе на санацији овог клизишта. 
 
– Налазимо се у улици Буде Давидовића у Баричу и ово клизиште је становницима овог дела Барича проблем већ деценијама. И ово није једино, слична је ситуација у Мислођину и Малој Моштаници и још много тога треба урадити. Ово је прво клизиште које се ради после десет година јер овакви радови коштају много. Разлози за настанак клизишта су вишеструки. Овде су људи густо насељени за једно брдско сеоско насеље, вегетација је слаба и терен се помера. Клизиште у овом делу је приоритетно јер се испод налази Баричка река која је предмет санације и неодговорно би било да санирамо Баричку реку, а да оставимо изнад клизиште које би могло те радове да угрози. Ово клизиште је приоритет из тог разлога и надам се да ће се овом динамиком наставити и у следећим годинама – рекао је у Баричу председник општине Обреновац Жељко Јоветић.
Вредност уговорених радова на санацији клизишта у Баричу износи 22,5 милиона динара.