Јуче је у ромском насељу Шевар у месној заједници Грабовац отворен нови дом. Пресецањем врпце деца из Грабовца свечано су отворила дом у овој месној заједници, који ће користити и млади, али и старији мештани. Том догађају, као и обележавању празника Покрова Пресвете Богородице присуствовали су Роми из овог села и из дијаспоре као и представници Градске општине Обреновац.

– Јако ме радује што је три пута више људи дошло на ову Богородицу, него на прошлу. Радује ме и то што су управо деца отворила овај дом и што ће они бити најбољи корисници. Сигуран сам да у будућности ово место може да живи само уколико сви заједно чувамо традицију и уколико млада поколења, која су са својим вршњацима по иностранству, да памте своја села и да им се враћају. То је највећи добитак од овог пројекта – рекао је Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац.

Милорад Јанковић, заменик председника Скупштине Градске општине Обреновац је рекао да су становници овог насеља прошле године упутили захтев општини да се на овом месту изграде дом и дечије игралиште.

– Градска општина Обреновац је изашла у сусрет и учинила све да изгради дом, у ком ће људи да се окупљају и деца да се играју, да се асфалтира ово игралиште и да имају све компоненте које имају и градска деца у Обреновцу. Градска општина је себи поставила задатак да иде и одрађује све оно што су захтеви грађана. Докле год буде захтева, општина ће излазити у сусрет, градити и помагати – казао је Јанковић.

Након отварања дома у цркви Свете Богородице, коју су 2011. године изградили својим донацијама Роми из Грабовца, служена је света литургија. Обележавање празника и окупљање Рома из Грабовца и оних који живе у дијаспори почело је пре седам година.