Јуче је свечаним полагањем венаца на споменик палим борцима за време Другог светског рата свечано обележена 74. година од ослобођења Обреновца. 

У Парку хероја свечаном полагању венаца присуствовали су представници Градске општине Обреновац, Града Београда, СУБНОР-а, Удружења бораца, пензионера, ратних војних инвалида, ратника и потомака.

– Не само на данашњи дан, већ и сваког другог дана треба се подсетити великих дела наших Боре и Драгана Марковића, Владе Аксентијевића, Буде Давидовића, Перке Вићентијевић и свих оних који су младост, безбрижност, топлину родитељског дома, прве љубави и жељу за животом заложили једном узвишеном циљу – борби за слободу и очување отаџбине – рекао је у свом обраћању Зоран Ћорломановић, члан Већа Градске општине Обреновац.

Ћорломановић је поручио да ћемо „још више, честитије, боље, организованије радити, учити, развијати и градити свој Обреновац и своју Србију и показати да овај народ заслужује поштовање и равноправан однос са свим народима на овој планети. То је наша обавеза, наш дуг према ослободиоцима из 1918. и 1944, браниоцима из 1999. и завет потомцима који ће наставити да граде, бране и усавршавају оно што смо им оставили као тековину“.

Грађанима Обреновца и представницима Градске општине Обреновац обратио се и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић.

– Свако друштво које из своје историје избрише сећање на своје славне хероје и своје претке који су се борили и оним највреднијим што имају, својим животима платили нашу слободу, прети им опасност да поново проживе сличну историју. Зато смо данас поносни када можемо овде да станемо и кажемо да смо поносни што је Србија била на страни победника у Другом светском рату, да поносно кажемо да смо били део велике победничке коалиције и да смо ми ти који смо својим животима и својим жртвама изградили послератно друштво на коме почива читава модерна Европа и модеран свет“, истакао је Никодијевић.

Он је додао и то да се од пре четири године Дан ослобођења Београда у Другом светском рату, 20. откобар, поново обележава у престоници.

– Не желим да правим паралели између једног и другог рата. Желим да кажем само да су сви борци, сви хероји, сви они који су дали своје животе у оба рата, пођеднако заслужни што ми данас живимо овде и живимо једним нормалним животом. Зато је Скупштина града Београда донела једну несвакидашњу одлуку и ове године ће се спојити обележавање ослобођења и у Првом и у Другом светксом рату. С обзиром на то да су датум близу, један је 20. октобра, други 1. новембра, од ове године славићемо Дане слободе у тих 10 дана“, казао је Никодијевић.

14. октобра 1944. године уз помоћ Црвене армије снаге Народно ослободилачке војске ослободиле су Обреновац од немачких трупа после четири године окупације.