У галерији Културног центра “Град”, Браће Крсмановић 4 у Београду, 14. априла у 20 часова биће отворена изложба фотографија под називом “Face the Reflection”, на којој ће бити представљени радови 20 младих фотографа из Београда и Приштине.

Аутор пројекта је студенткиња Факултета политичких наука Ана Драгић из Обреновца, а пројекат је реализован уз помоћ Удружења за промоцију независне културе “Кишобран”, Иницијативе младих за људска права и “Heartefact” фонда.

– Управо зато што је тема комуникације Београда и Приштине актуелна и подоста наелектрисана, што се Београд и Приштина увек једнообразно стављају у контекст политике, и што се у медијима манипулише са интерпретацијама неких “стварности” које углавном немају никакве везе са обичним људима и њиховим мишљењима, решила сам да направим пројекат визуелне комуникације. Окупљајући младе уметнике, ауторе из ова два града да комуницирају само фотографијама, без речи које се могу погрешно протумачити. Без иједне фразе која може бити извучена из контекста, што је својствено људима на овим просторима када је тема Косово. А људи који ту комуникацију прате преко сајта имају прилику да сами увиђају сличности и разлике. Дакле , 2 града, 10 аутора, 10 недеља, 10 фото тема и ниједна реч.  Врло брзо сам нашла заинтересоване фотографе у Београду а затим и у Приштини. Свидела им се идеја да буду слободни у избору теме као и интерпретацији туђих тема, јер би сваки други вид интеракције подсећао на нешто већ виђено и наметнуто са неким другим циљем – истакла је о пројекту ауторка Ана Драгић. 

Први део пројекта представља фото-изложба на сајту www.facethereflection.com, као својеврсна интеракција између 10 уметника из Београда и Приштине. Они су током 10 седмица на сајту објављивали фотографије, које представљају одраз њиховог свакодневног живота и живота града у коме живе. 

Креирали су јединствене фото приче о друштвеном и културном животу младих људи из ова два града, а при томе нису открили свој идентитет. На тај начин остварена је виртуелна комуникација између младих уметника, који ће се упознати тек на изложби у КЦ “Град”.

У међувремену, пројекту је додата и подтема названа симболично на српском и албанском, “Лица – Фyтyрат”, у оквиру које је настало 50 фотографија које приказују лица, сликана анфас, с циљем да се укаже на сличности Београда и Приштине и њихових становника.

Изложба ће бити отворена до 17. априла.