У школама и вртићима у Обреновцу током ове недеље је различитим програмима обележена Дечија недеља. Ове године се манифестација одржава под слоганом “Моје је право да живим срећно и здраво одрастање без насиља”.

Тим поводом је данас на терену Фудбалског клуба ”Раднички” одржан спортски дан за децу из вртића ”Цицибан” којем је присуствовао и председник Градске општине Обреновац, Мирослав Чучковић.

– Заиста сам поносан како је импресивно организована дечија недеља у Обреновцу, преко две хиљаде малишана и њихових родитеља су са васпитачима били укључени у низ активности. За нас као општину је важно, пре свега, да први пут у историји Обреновца имамо капацитет да две хиљаде малишана може бити смештено у наше предшколске установе. Сви заједно напредујемо јер очигледан пораст броја малишана је у директној вези са порастом броја запослених људи, пре свега мама, и то је системско задовољство за нас – рекао је Чучковић. Он је истакао да је жеља општинског руководства да се деца ”инфицирају” спортом.

– Деца од најранијег детињства могу да почну да користе све програме које ми нудимо, од школице спорта, школског спорта, до бесплатног летовања и зимовања на најлепшим српским планинама, па до програма ”Еко динар” који им омогућава бесплатно бављење спортом до 18. године. Број обољења код деце проузроковане гојазношћу или одређеним деформитетима тела је нешто што се смењује и то је директан квалитет преманентног улагања у дечији спорт у протеклим годинама. Све то је довело и до пада вршњачког насиља, а накроманија је сведена на минимум – закључио је Чучковић и додао да је обележавање дечије недеље, али и сталан рад са децом у школама и вртићима нешто на чему ће општина наставити да ради.

Дечија недеља се традиционално одржава у првој седмици октобра, у циљу скретања пажње јавности на децу и младе, на потребе и права деце и младих у породици, друштву и локалној заједници, на њихова права да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење свих својих потенцијала.