Осам студената из Србије, окупљених под именом “Strawberry energy”, који су осмислили и направили први јавни соларни пуњач мобилних телефона на свету, сутра путују у Брисел како би учествовали у  “Недељи одрживог енергетског развоја” која се одржава од 11. до 15. априла.

 
У такмичарском делу “Недеље одрживог развоја” пласирали су се у топ 24 пројекта у Европи од укупно 309 пројеката. Пројекти су разврстани у четири категорије, а соларни пуњач у групи је пројеката намењених смањењу јавне потрошње. Из сваке категорије ће бити изабран најбољи рад, а “Strawberry” дрво је једини експонат који ће бити постављен испред зграде Парламента ЕУ у Бриселу за време трајања сајма. 
 
Градска општина Обреновац је била иницијатор прикупљања новчаних средстава како би осморо студената Електротехничког, Машинског, Архитектонског факултета и Факултета организационог наука отишло у Брисел. Било је потребно сакупити око 12.000 евра како би се уређај направио и опрема пренела у Белгију. Поред Градске општине Обреновац која је подржала ову групу младих људи и њихове напоре да обезбеде средства за учешће на овом престижном сајму новчану помоћ су пружили и Секретаријат за заштиту животне средине, Привредна комора Србије, Електропривреда Србије, Рударски басен Колубара, Термоелектране и копови Костолац, ТЕ “Никола Тесла”, ПРОТЕНТ и ЈКП “Топловод” Обреновац. Министарство спољних послова је уз подршку Канцеларије за европске интеграције обезбедило транспорт експоната до Брисела. JAT airways је донирао авионске карте, а Аеродром “Никола Тесла” је покрио трошкове аеродромских такси. 
– После Обреновца Брисел ће бити други град у свету који ће видети соларни пуњач. То је разлог за задовољство ових младих људи, али и свих Обреновчана. Након септембра, када је постављен, пуњач је доживео велики публицитет који је надрастао и ову средину и овај регион. Људи у Бриселу су чули за њих, позвали су их и они ће тамо представити себе, свој град и своју земљу. Сам одлазак у Брисел је велики успех  и велика сатисфакција за њих који су на самом почетку своје каријере, а сваки резултат тамо је добар и сви би требало да будемо поносни на њих. Захваљујем се  свима који су помогли да ови млади људи учествују на сајму – рекао је Жељко Јоветић, председник Градске општине Обреновац. 
 
Милош Милисављевић, вођа “Strawberry energy” тима, је пред одлазак у Брисел рекао: 
 
– Након месец дана интензивног рада на новом пуњачу који треба да се однесе у Брисел и добијању свих дозвола које су потребне да би се овај пуњач поставио испред Парламента ЕУ, све је спремно за одлазак на Сајам одрживог развоја. Овом приликом желим да се захвалим свима који су нам помогли, а посебно општини Обреновац која је прва изашла у сусрет када смо им рекли да нам је неопходна помоћ за Брисел. Очекивања су у принципу велика и да нам је неко рекао прошле године да ћемо следећи соларни пуњач поставити у Бриселу, наравно, не бисмо му веровали, тако да је тешко замислити шта је следеће. У Бриселу ћемо боравити десет дана од којих је пет дана изложба. Направили смо пуњач који је мањи и једноставнији од овог на градском тргу у Обреновцу, а све то због лакшег транспорта и монтаже. Пуњач ће бити постављен за време трајања Сајма одрживог развоја на коме се окупљају најбољи пројекти одрживог развоја из целе Европе. Од 309 пријављрних пројеката, пласирали смо се у топ 24. Ми смо у категорији пројеката који имају за циљ смањење јавне потрошње. Пласирали смо се у четири најбоља пројекта, тако да ћемо се такмичити за прво место. Основна идеја је да промовишемо обновљиве изворе енергије и да покушамо да их приближимо свим људима јер су они заиста важни за опстанак цивилизације – истакао је Милош Милисављевић.
 
Први јавни соларни пуњач мобилних телефона постављен је прошлог октобра у Обреновцу, а за 40 дана га је користило 10.000 људи. “Strawberry” дрво претвара енергију сунца у електричну енергију, чува је у својим акумулаторима и користи је за бесплатно пуњење телефона. Има 16 уграђених пуњача скоро свих водећих произвођача, а корисник само треба да пронађе пуњач који одговара његовом моделу телефона, извуче га и притиском на тастер активира пуњење.