Систем даљинског грејања је главни елемент који живот у Обреновцу чини бољим у односу на све градове у Србији. Зато је Обреновац први и по режиму топлих проба које данас званично почињу.

– У складу са вишегодишњом праксом, 1. октобра у Обреновцу крећу топле пробе, то значи да ће преко 80 одсто корисника практично имати испоруку топлотне енергије – рекао је директор ЈКП ”Топловод”, Борис Ивковић.

Ивковић је објаснио да је пуштање оваквог система обиман и захтеван посао и да почиње већ од 15. августа.

– Систем топловода у Обреновцу је најразгранатији систем у Србији и званично је трећи у Србији по дужини мреже. Ово је период и када имамо највише хаварија, али се те хаварије отклањају у року од једног до неколико сати. Од термоелектране топла енергија прво стиже у Сава насеље, Гај, Ројковац, затим иде ка насељу Сточна пијаца и целој Другој месној заједници – казао је Ивковић и додао да овај део сезоне служи да се систем припреми и да се изврше сва неопходна подешавања на подстаницама како би се режим успоставио у целом граду. Он је замолио грађане да не задржавају диспечере који сваког тренутка морају бити на вези са екипама на терену, јер ће се у другом таласу радити финија регулација, то јест озрачаваће се поједини делови зграда, грејна тела, вертикале зграда, те замолио за стрпљење јер ће се у наредним данима регулисати цео конзум.

Трајно опредељење ЈКП ”Топловод” и Градске општине Обреновац је континуирано и интензивно улагање у санације и реконструкције како би се очувала поузданост инфраструктуре, рекао је председник општине, Мирослав Чучковић приликом обиласка радионице ЈКП ”Топловод”.

– Почетак грејне сезоне је производ мукотрпног рада овог и претходног лета, јер је 36 километара цеви тотално реконструисано. Са новом енергијом ће бити снабдевене институције, школе, вртићи, базени уз индивидуална домаћинства. Добро време нам иде на руку и оваква врста системског улагања суштински представља могућност да се без икаквих проблема крене у нову грејну сезону. Ја желим свим радницима топловода што мање интервенција и што мање посла, а грађанима Обреновца да уживају у благодетима система даљинског грејања – истакао је Чучковић.

Председник Скупштине Градске општине Обреновац, Мирко Вранешевић је напоменуо да су се многи грађани обраћали са забринутошћу да ли ће грејање ове сезоне поскупети. Он је овом приликом отклонио све дилеме и рекао да неће бити посупљења и да то неће бити на дневном реду седнице скупштине.

– Домаћинским вођењем општине смо омогућили да наш буџет буде сасвим довољан и и даље ћемо имати најјефтиније грејање у Србији – закључио је Вранешевић.