Пројекат „Бесплатни уџбеници” на нивоу града Београда реализује се већ трећу годину заредом, а у школској 2011/12. години град ће у сарадњи са Министарством просвете обезбедити бесплатне уџбенике за око 120 хиљада београдских ученика. Године 2009/10. град је финансирао бесплатне уџбенике за ученике првог разреда, када је било око 15.350 ђака првака, а у школској 2010/11. години финансирао је бесплатне уџбенике за ученике другог и петог разреда, за укупно 29.648 ученика.
 
– Улагање у образовање београдских ђака чврсто је опредељење и приоритет града Београда. Ово је конкретан корак и инвестиција у важан сегмент живота нашег града – знање најмлађих Београђана. Куповином уџбеника желимо да улажемо у будућост и да помогнемо родитељима и породици која је у тешкој економској ситуацији. У време кризе, када родитељи у септембру треба да купе школски прибор и гардеробу, да плате рекреативне наставе и екскурзије, оваквим пројектом града кућни буџет биће поштеђен барем трошкова куповине уџбеника. Планирали смо фазно да уђемо у овај пројекат и да сваке године финансирамо бесплатне уџбенике за по један разред, али смо због важности читавог пројекта и жеље да родитељима олакшамо и подржимо их када им деца крену у школу одлучили да сви ђаци основних школа добију књиге од града Београда на почетку следеће школске године – рекла је Јована Механџић, чланица Градског већа града Београда.

Ово ће бити прва година да ће бесплатне уџбенике добити ученици свих разреда основне школе. Секретаријат за образовање је направио базу података за све уџбеничке комплете од првог до осмог разреда, на предлог школа, а школе на предлог стручних већа или актива учитеља разредне наставе.

 
Извор: Беоинфо