Обреновац је обележио 150 година постојања обреновачке цркве. Након отварања изложбе „Храмови Обреновца“ одржана је и свечана академија у присуству великог броја грађана. Величанствену манифестацију приредио је црквени хор, заједно са члановима Омладинског ансамбла и Народног оркестра Центра за очување традиције и културе „ТЕНТ“. Свечана академија поводом прославе јубилеја уприличена је у позоришној сали СКЦ-а.

„150 година како оваква православна црква постоји у нашем граду. Када кажем оваква, мислим и на грађевину, која је делила и муку и радост са својим грађанима. У неким ратним дејствима претрпела је и страдања, а последње је ово током поплава 2014. Прослављамо 150 година њеног постојања и можемо рећи да је засијала у сјају у каквом никада до сада није била“, рекао је свештеник Слободан Илић.

На свечаној академији представљена је и монографија „Век и по обреновачке цркве“, чији су аутори Радмила Васиљевић, Ивана Јаношевић, Хаџи Славко Стаменић и Слободан Илић.

Ради се о монографији која говори о комплетном животу цркве и на којој се радило више од две године. На дан великог јубилеја, фрескописе у цркви Силаска Светог Духа на апостоле освештао је епископ ваљевски Милутин.

„Као што је и епископ рекао, вредност храма се огледа у томе колико је жив. То значи да храм чини народ, а ми овде заиста имамо живу заједницу, почев од веронауке и хорског певања и разних других активности у којима црква учествује“, додао је свештеник Слободан Илић.

Епископ ваљевски Милутин посетио је изложбу која је отворена у Галерији СКЦ-а под називом „Храмови Обреновца“.

У недељу дочеком Архијереја Српске православне цркве отпочела је свечаност поводом освећења Храма српских светитеља у Белом Пољу. Након дочека свештенства обављен је чин освећења цркве и одржана света Архијерејска литургија, а након тога је постављена трпеза љубави.