Преносом оснивачких права са републике на град Београд и уписом у  регистар ЕДБ „Јавно осветљење” регистровано је као ново јавно комунално предузеће с називом „Јавно осветљење Београд”. Најважнија новина јесте да ће убудуће ово предузеће изводити радове на  инсталацијама функционалног и декоративног осветљења на територији свих градских општина, са изузетком општине Лазаревац.

– До сада су радови на територијама шест бивших приградских општина Гроцке, Барајева, Младеновца, Сопота, Обреновца и Сурчина били у надлежности локалних самоуправа, што се није показало као најсрећније решење. Нова организација ће само помоћи нашим суграђанима да живе у савременом и лепо осветљеном Београду. Генерално, основна делатност предузећа јесте одржавање, побољшање, реконструкција и изградња инсталација функционалног и декоративног осветљења у Београду, иако су регистрацијом предузећа покривени и сви остали електромонтажни радови. С обзиром на садашњи статус, предузеће преузима и све остале обавезе везане за инсталацију јавног осветљења, као што су издавање услова за пројектовање нових инсталација јавног осветљења, давање сагласности на пројекте, пријем инсталација које су изводила трећа лица и друго – рекла је Бранислава Марковић, руководилац Службе инжењеринга у овом предузећу.

Поред тога што је као и свака комунална кућа извођач радова, предузеће годинама уназад има и добру комуникацију с грађанима, а с друге стране, откада је постало градско, реализоваће и планове по приоритетима Градске управе, односно Управе за енергетику. 

– Командно-контролни центар постоји од 2008. године с двадесетчетворочасовним радним временом. Грађани своје примедбе и предлоге могу да дају путем телефона  3020-100 или електронском поштом reklamacije@bg-osvetljenje.rs. Екипе предузећа реагују по свим примедбама и оне се отклањају у најкраћем року уколико је то у нашој надлежности – истакла је Марковићева.

Евентуални предлози за унапређење рада, изградњу и побољшање јавног осветљења преносе се Управи за енергетику. Ова управа најавила је за 2011. на бројним локацијама реконструкцију и модернизацију инсталација јавног осветљења. Сви поменути радови на инсталацијама јавног осветљења финансирају се из буџета града Београда.

 
Извор: Беоинфо