Обележавање 150 година постојања Цркве у Обреновцу је прилика да се парохијани присете шта је све у црквеној општини урађено. Тим поводом је у галерији Спортско културног центра ”Обреновац” у понедељак, 3. септембра у 19.00 часова отворена изложба фотографија православних цркви и храмова који су изграђени на територији Обреновца у последњих 150 година. Посебан фокус је на фотографијама верских објеката који су још увек у изградњи или су изграђени у последњих 10 година.

Присутнима се пригодним говором обратио и свештеник Слободан Илић, који је говорио о значају светиња у нашем крају и сарадњи коју негују Црквена и Градска општина.

Председник ГО Обреновац Мирослав Чучковић овом приликом рекао је да сваки храм показује посвећеност народа и свештенства и да је то нешто што ће бити неопходно и у годинама које долазе.

-Од изградње манастира у Грабовцу и цркве у Уровцима која је јуче освећена, као и оне које су у изградњи попут цркве на Забрежју и у Скели, приказане су фотографије на овој изложби. Ми смо као општина увек помагали онолико колико смо могли заједно са привредним субјектима који се налазе на нашој територији, пре свега са ЕПС-ом. Најважнија ствар је да су грађани својих месних заједница били посвећени са свештенством у изградњи храмова – истакао је Чучковић.

Осим овог јубилеја, следеће године сви верници обележиће и осам стотина година самосталности Српске православне цркве.

Поводом обележавања 150 година Цркве у Обреновцу, у Цркви Силаска Светог Духа на апостоле ће у суботу, 8. септембра у 17.00 часова бити организован дочек Архијереја Владике Милутина. У цркви ће тада бити организовано освећење фрескописа, а затим ће у 19.00 часова у позоришној сали Спортско-културног центра ”Обреновац” бити одржана свечана академија.

Аутор изложбе је Вукашин Љуштина.