У организацији Центра за промоцију здравих стилова живота “Центар Е8” из Београда, Спортско-културног центра Обреновац и Канцеларије за младе Управе ГО Обреновац  у суботу, 2. априла, ће у великој сали СКЦ-а Обреновац у 20 часова бити изведена представа „Жртве љубави“.
 
Реч је о представи која је настала у оквиру пројекта „Приступ здравственим услугама које третирају полно и репродуктивно здравље за расељене и Роме, жене и младе у јужној Србији“. Настала је током тренинга и интерактивног рада са глумцима аматерима – младим Ромима, и расељеним лицима са југа Србије. Представа је до сада са великим успехом извођена на југу Србије, а своју турнеју започела је гостовањем у Југословенском драмском позоришту у Београду.
 
У оквиру пројекта две године се континуирано ради са младим Ромима и расељеним лицима из Врања, Лесковца и Бујановца на подизању свести о сексуалном и репродуктивном здрављу и значају здравствене заштите. Пројекат финансира Европска комисија, а спроводи ЦАРЕ Интернатионал у сарадњи са партнерима: Неџус, Центар Е8, Генератор и Народни Парламент.

У оквиру пројекта урађена је и обимна анализа друштвених околности која нам открива многе факторе везане за здравље Рома и расељених, а неки од њих су:
– Око трећине младих који нису у браку, сексуално су активни. Готово сви млади из ове групе знају где се могу набавити кондоми, али свега четвртина је изјавила да их користи,
– 44%  свих испитаника није знало да наведе ниједан начин смањења ризика за добијање полно преносивих инфекција, а  најнижи ниво знања показују Роми који су интерно расељена лица,
– Просечна испитаница је имала 4 абортуса, а локалне Ромкиње су имале значајно више абортуса него расељене (4.6 просечно код локалних Ромкиња, наспрам 2.5 просечно у групама интерно расељених жена – Ромкиња и Српкиња),
– Петина испитаника није знала да наведе ниједан начин заштите од трудноће, а код расељених Рома готово трећина,
– Свега 40% испитаника се обратило лекару последњи пут када су имали тегобе са полним и репродуктивним здрављем,
– Близу 10% циљне групе има проблема са приступом здравственим службама зато што немају документацију којом би могле да остваре право на здравствену заштиту.