Оно што повезује Обреновац, Параћин и Смедеревску Паланку јесте Ратаријада, манифестација, односно сусрети мештана из села Ратари која се налазе у ова три града. Ове године манифестација је одржана у обреновачком селу Ратари. Покровитељ манифестације је Градска општина Обреновац.

“Ратаријада” је прелепа манифестација која одише духом, негује традиционалне вредности али служи и за дружење и наставак пријатељстава мештана Ратара. Ова манифестација траје већ 45. година, тачније, од 1972. године,прекинута је 1991. а настављена 2007. године. Кроз тих 45 година склопљена су нераскидива пријатељства Ратараца.

Током ове дводневне манифестације, Ратарци су одмерили снаге у малом фудбалу, надвлачењу конопца, шаху, баскету,  али и уживали уз песму, игру и богат културно уметнички програм. Наступ Културно уметничког друштва “Милоје Бељинац” из Скеле дочарао је посетиоцима традиционалне игре.

Другог дана манифестације одржана је смотра фијакера – “Фијакеријада”.

Велики број Ратараца из ове три општине уживао је у свему ономе што нуди “Ратаријада”, уз обећање да ће се ова традиционална манифестација наставити у годинама које долазе.

“Тек кад се једном у сваке три године деси оваква манифестација у Ратарима, схватимо колико нам је ово заиста потребно, колико нам је потребно време да се мало опустимо, јер углавном сви ми проводимо време у раду. На неки начин је можда и превелика отуђеност људи, немамо времена за овакву врсту дружења, манифестације која би можда за све нас биле ефектније и помагале нам да онда када смо на свом послу дамо још већи ефекат.” – рекао је Ратарац, Бранко Матић, директор ЈКП “Водовод и канализација”.

Домаћини манифестације 2019. године биће мештани Параћина.