Група студената из Србије, окупљена под именом “Strawberry energy”, која је осмислила и направила први јавни соларни пуњач мобилних телефона на свету, назван “Strawberry” дрво, добила је позив Европске комисије да учествује у “Недељи одрживог енергетског развоја” која се одржава од 11. до 15. априла у Бриселу.

Поред тога, у такмичарском делу “Недеље одрживог развоја” пласирали су се у топ 24 пројекта у Европи од укупно 309 пројеката. Пројекти су разврстани у четири категорије, а соларни пуњач у групи је пројеката намењених смањењу јавне потрошње. Из сваке категорије ће бити изабран најбољи рад, а Европска комисија је изразила жељу да “Strawberry” дрво буде постављено испред зграде Парламента ЕУ у Бриселу за време трајања сајма. Од свих пројеката, само су њиховом и још једном пројекту одлучили да дају максималну видљивост  и посебну позицију на сајму .
 
Да би осморо студената Електротехничког, Машинског, Архитектонског факултета и Факултета организационог наука отишло у Брисел потребно је око 12.000 евра да се уређај направи и опрема пренесе у Белгију. Градска општина Обреновац је обезбедила 200.000 динара и на тај начин подржала ову групу младих људи и њихове напоре да обезбеде средства за учешће на овом престижном сајму.  
 
Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је о подршци “Strawberry energy” тиму рекао:
 
– Седам месеци после постављања соларног пуњача који је био први у свету ови млади људи добијају сатисфакцију на много вишем нивоу, тј. они ће током “Недеље одрживог енергетског развоја” у Бриселу представљати не само себе, Обреновац или Србију, него ће представљати Европу, пошто ће то бити једини експонат изложен у тој “Недељи одрживог развоја” управо испред зграде Европске комисије. Ми њихов успех помало доживљавамо као свој и зато желимо да им помогнемо да тај одлазак и организују, па смо  ми поделили задатке и успели смо да обезбедимо транспорт самог експоната. То ће урадити приватно предузеће из Обреновца “Srboexport”. Jat Airways је обезбедио карте за студенте, а помоћ су обезбедила и привредна друштва ПД “ТЕНТ”, ПД “ПРОТЕНТ”, РБ Колубара. Они ће такође дати свој допринос да ови студенти буду тих неколико дана у Бриселу и представљају Србију.
 

Први јавни соларни пуњач мобилних телефона постављен је прошлог октобра у Обреновцу, а за 40 дана га је користило 10.000 људи. “Strawberry” дрво претвара енергију сунца у електричну енергију, чува је у својим акумулаторима и користи је за бесплатно пуњење телефона. Има 16 уграђених пуњача скоро свих водећих произвођача, а корисник само треба да пронађе пуњач који одговара његовом моделу телефона, извуче га и притиском на тастер активира пуњење.