Након прибављања сагласности ЈП ”Србијашуме” и Завода за заштиту споменика природе као и прибављања грађевинске дозволе, Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине ”Обреновац” је приступило изградњи јавне расвете на трим стази у Забрану.

– Након Забранског пута који је, након више деценија, засијао и свим љубитељима Забрана омогућио несметан прилаз нашем најдрагоценијем излетишту, ево многима је мисаона именица била да ће да засија и трим стаза. С обзиром да овде има пуно рекреативаца и љубитеља Забрана, уз подршку Градске општине Обреновац и овај део Забрана ће коначно засијати – рекао је директор ЈПЗЖС, Славко Берић. Он је објаснио да ће дуж трим стазе бити постављен 51 стуб висине четири метра, као и да ће мобилијар дуж стазе бити употпуњен додатним садржајима, а у будућности је у плану постављање видео надзора.

– У изради је геомеханички елаборат за добијање грађевинске дозволе за поставку моста код чесме на улазу у Забран тако да ће сви рекреативци моћи да направе круг од неколико километара преко стазе и долмом. На трим стази ће на струјну мрежу бити уграђен уређај за уштеду електричне енергије, самим тим сијалице које буду постављене неће ометати шумски биодиверзитет. Водило се рачуна о томе на којој висини и које боје ће бити светло због самог биодиверзитета – закључио је Берић.

Берић је истакао да се поред два природна драгуља у Обреновцу, Забрана и Јозића колибе, појављује и трећи, а то је нови парк Арборетум.

– У Арборетуму ће бити изграђен Природњачки дом који ће сви љубитељи природе и деца основних и средњих школа моћи да користе и да се едукују о здравом екосистему – рекао је Берић и додао да ће до краја лета бити завршени радови и у Забрану и у Арборетуму.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је, у обиласку Забрана и Арборетума, рекао да велико повећање запослености омогућава да се у општинском буџету определе средства како за изградњу капиталних, тако и за изградњу мањих али, такође, важних објеката. Чучковић је, овом приликом, најавио да ће у насељу Тополице бити изграђена нова бициклистичко пешачка стаза са расветом до популарне Цевке.

– Трудићу се да сви директори јавних предузећа, који су, заиста, на терену нон стоп и који слушају захтеве грађана, да им се ти захтеви испуњавају. Заједнички успех свих нас јесте да од овако малих пројеката до највећих све брзо и ефикасно испоручимо грађанима Обреновца. Зато сам рекао да ће ово лето бити паклено што се тиче радова и зато ћемо са радовима наставити без обзира на временске услове до краја ове буџетске године – казао је Чучковић.