Већ десет дана у Обреновцу борави група младих из Русије, Италије, Француске, Белгије, Шпаније, Србије, Чешке и Мексика. У питању је 14 младих волонтера који су учесници међународног волонтерског кампа “Prepare for school” и који ће до 19. августа боравити у ОШ “Посавски партизани”, где су ангажовани на уређењу школе и школског дворишта у склопу акције припреме школе за школску годину, рекао је Милош Станојевић члан Већа Градске општине Обреновац.

– Уређивали су плочник испред школе, фарбали ограду, као и простор иза школе. Ово је леп пример како се треба ангажовати у улепшавању јавних простора и користим прилику да позовем све који желе да учествују у волонтерским акцијама да се пријаве у Канцеларији за младе – казао је Станојевић и подсетио да општина, као и претходних година, за младе који се међу првима пријаве на међународне кампове, обезбеђује до 10.000 динара за трошкове превоза.

Волонтери су учесници међународног кампа који организује Канцеларија за младе, уз подршку Младих истраживача Србије, а под покровитељством Министарства омладине и спорта.

Канцеларија за младе општине Обреновац је већ седам година контакт тачка Младих истраживача Србије за међународне волонтерске кампове, али исто толико година је и акредитована за програм Европски волонтерски сервис који је део Ерасмус+ програма за младе Европске Уније за промовисање мобилности младих кроз међународне активности и неформално образовање.

Камп лидер, Данило Караџић је објаснио да акција траје дуги низ година преко Младих истраживача Србије и да свака земља има своју организацију.

– Ово је један леп начин да се млади упознају, друже и путују широм света, а уједно раде нешто добро за локалну заједницу. Наша организација шаље младе на више од 2000 кампова широм света и више од 40 у Србији – истакао је Караџић и закључио да су волонтери посебна врста људи који се разликују од осталих по ентузијазму и отворености за упознавање других култура.