Данас је у свечаној сали Градске општине Обреновац организован пријем за делегацију округа Нови Сонч из Пољске. Делегација борави у Обреновцу за време трајања фестивала народног стваралаштва и фолклорне традиције ”Међународни сусрети у Обреновцу”.

Фестивал је почео у суботу, 11. августа и трајаће до 14. августа, а на њему учествује седам домаћих фолклорних друштава и четири инострана ансамбла и то из Пољске, Грчке, Италије и Костарике.

Марек Плављак, шеф округа Нови Сонч се захвалио на лепом дочеку и истакао да су Обреновчани јако гостопримљиви.

– Имам наду да ће наша сарадња и убудуће да се развија. Увек нам се свиђао ваш фолклор због тога уживам, јер су музика и плес динамични, а људи су симпатични и енергични – казао је Плављак.

Председник Градске општине Обреновац, Мирослав Чучковић је подсетио да су и ове године представници Новог Сонча указали гостопримство нашим спортистима, представницима и културним радницима. Он сматра да је јако важно применити и оно што су они у свом развоју, пре свега приступајући Европској унији, урадили, а то је да су Нови Сонч аутопутем повезали са Краковом.

– То и ми радимо повезујући аутопутем Обреновац и Београд. Такође, развој инфрастуктуре, индустрије и здравства је оно на чему су они посвећено радили, што ми можемо применити код нас, како би младе задржали – рекао је Чучковић и истакао да је поносан на, готово, једнодеценијску сарадњу са регијом Нови Сонч и саму посету њиховог гувернера.

Чучковић се овом приликом и захвалио свим грађанима Обреновца који својим гостопримством и срдачношћу показују право лице нашег града, који током августа постаје престоница културе.

Градска општина Обреновац и регија Нови Сонч су 2011. године потписале Споразум о сарадњи у жељи да промовишу економски, социјални и културни развој.