Нови храм Сабора српских Светитеља, који се гради у Белопољској улици, приводи се крају и планирано је да буде освећен 9. септембра, када се навршава 150 година од освећења садашњег храма.

Градска општина Обреновац је преко Јавног предузећа за изградњу изградила путну инфраструктуру, то јест сам пут око порте цркве са паркинг простором и јавну расвету. Директор тог предузећа, Милан Марошанин је објаснио да су у току и радови на изградњи тротоара од Тамнавске улице до Белопољске. Он је истакао да је преостало још изградња паркинг простора код Цркве у Улици краља Петра Првог и рекао да је укупна вредност за све ове радове 9 милиона динара.

Председник Градске општине Обреновац, Мирослав Чучковић је приликом обиласка храма изјавио следеће.

– У првој недељи септембра, када будемо обележавали 150 година од оснивања Обреновачке православне цркве, приказаћемо све објекте који су направљени у последњих 150 година, с тим да је фокус на последњих 10 где је стварно била експанзија у изградњи. Мислим да од доба Немањића и Светога Саве ниједна општина у тако кратком року није могла на десетак локација да направи храмове. Ми смо успели у Малој Моштаници, Мислођину, на Ушћу, у Скели, Дражевцу… И то је нешто што, заиста, представља успех свих грађана Обреновца и верујућег народа и наше цркве. Круна тог процеса ће бити 9. септембра када се сви будемо окупили и отворили овај храм који са својом околином има ново лице – казао је Чучковић.

Старешина цркве протојереј-ставрофор Дарко Павловић је подсетио да је градња храма започета пре 11 година.

– Тада је локација купљена од Града Београда и освештан простор. У изградњи су учествовали сви добронамерни људи, општина, Влада, електрана која је своје пословне партнере упутила на нас. Фирма ”Via Ocel” је наш велики донатор која нам је и звона поклонила. Грађевински се храм приводи крају али и даље има пуно посла у унутрашњости и у порти – рекао је Павловић и додао да се тренутно ради ограда и да је то донација ЕПС-а.

Представници цркве и општине су овом приликом захвалили свим донаторима, јер је све до сада урађено као плод несебичне помоћи и љубави према цркви и позвали све грађане да присуствују Свечаној академији и прослави која ће се одржати 8. септембра у Спортско културном центру ”Обреновац” од 20.00 часова.