Заменик градоначелника Горан Весић, помоћник градоначелника Александар Марковић и члан Градског већа Милош Дангубић присуствовали су данас почетку радова на реконструкцији водоводне мреже од Улице Ђачког батаљона у Обреновцу до Звечке, чија вредност износи 34 милиона динара.

Весић је нагласио да се истовремено расписује нови тендер за изградњу цевовода који ће ићи према Грабовцу са циљем да почне да са разводи секундарна водоводна мрежа у седам месних заједница на територији Обреновца које тренутно немају воду.

– Када будемо завршили ова два дела мреже, до 2024. године свих ових седам месних заједница добиће воду и тако показујемо да се ради плански. У међувремену смо скоро милион евра уложили у ревитализацију рени-бунара на територији Обреновца како би обреновачки водовод имао воде за све ове грађане. На тај начин испунићемо план да до 2025. године сва насеља на територији града Београда имају воду и канализацију – рекао је Весић захваливши најпре Општини Обреновац која је ово иницирала, Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу града Београда, али и људима који су били стрпљиви.

Он је додао да на овај начин Град Београд испуњава своја обећања и зато му грађани верују јер знају тачно како су планирани радови и како се план остварује.

– У протеклом периоду смо урадили канализацију у Улици браће Југовић, у Шљивицима, завршили ревитализацију рени-бунара на Сави и улагали смо доста средстава као град како бисмо довели у неко редовно стање водовод и канализацију на територији ове општине. Крај ће бити када будемо имали фабрику за прераду отпадних вода и када се прљава вода не буде више изливала у Саву – рекао је Весић.

Он је подсетио да је положен камен темељац за изградњу дома здравља у Обреновцу, као и да се гради мост преко Саве који ће повезати ауто-путем Обреновац са Београдом, друга фабрика фирме ”Меита”, али да нас чека и изградња школе и фискултурне сале у Звечкој, те да ће тек онда грађани ове општине моћи да кажу да су равноправни са свим осталим грађанима Београда.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић истакао је да су у претходне четири године у сарадњи са градом повезана на водовод сва насеља уз Ибарску магистралу.

– Ради се о такозваном брдском делу општине где су и Дражевац, Конатице, Баљевац. Исто ћемо се понашати када су у питању и радови на канализационим системима и путној инфраструктури. Остало нам је да асфалтирамо још 138 километара путева на територији целе општине, годишње радимо од 20 до 30 километара, што значи да ће један посао пратити други. Тиме ћемо омогућити да људи остану да живе у овим крајевима и имају сву потребну инфраструктуру. Људи у Обреновцу схватају колико су значајни велики пројекти који се реализују у Београду попут ”Београда на води”, ”Икее”, ”Плазе” и других, јер накнаде за грађевинско земљиште омогућавају реализацију инфраструктурних планова у свим београдским општинама – казао је Мирослав Чучковић.

Директор ЈКП Водовод и канализација ”Обреновац”, Бранко Матић је објаснио ће радови трајати до 27. новембра и замолио грађане на стрпљење док буду трајали радови. Он је додао да реконструкција цевовода фи 600 треба да допринесе квалитетнијем снабдевању воде и да помогне развоју нове водоводне мреже која је најављена почетком године.

Мирко Вранешевић, председник Скупштине Градске општине Обреновац је најавио да ће након ових радова у насељу Вирага, код вртића ”Весељко”, бити реконструисана и канализациона мрежа, пут и тротоар.

Председник Месне заједнице Вукићевица Александар Арсеновић изразио је задовољство што овај крај Обреновца после више деценија чекања добија градску воду. Он је захвалио Општини Обреновац, Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу и Граду Београду, истакавши да обећање дато у фебруару становницима седам месних заједница почиње да се спроводи у дело, што ће свим становницима овог дела општине омогућити квалитетнији начин живота.