Обреновац као град спорта овога пута може да се похвали да, после дугог низа година, има своје представнике на Европском првенству у шаху. Чланови Дечијег шаховског клуба “Хозе Раул Капабланка” браћа Душан и Јован Кисић и Дино Мустајбашић представљаће свој град и своју земљу на Првенству Европе за младе у убрзаном и брзопотезном шаху које ће бити одржано у румунском граду Орадеа у периоду од 31. јула до 6. августа 2018.године. Право учешћа на овом такмичењу имају млади шахисти и шахисткиње у узрасним категоријама од 8 до 18 година.

Јован Кисић, првак Србије у категорији до 8 година, играће у конкуренцији убрзаном систему 15 минута плус 10 секунди, његов старији брат Душан Кисић биће у групи дечака до десет година, а Дино Мустајбашић, првак Србије до 12 година у брзопотезном шаху играће у групи дечака до шеснаест година.

Дечији шаховски клуб “Хозе Раул Капабланка” основан је 21. маја 2009. године, а основао га је Драган Тришић једна од легенди обреновачког шаха. Његов син Петар Тришић наставио је стопама свога оца и за кратко време овај аматерски клуб је изнедрио многобројне шампионе. Поред тога што је председник Дечијег шаховског клуба “Хозе Раул Капабланка” Петар је и тренер млађих категорија.

“Обреновац има велику привилегију што ће након дванаест година и великог аса Дејана Живковића који је некада учествовао на европским шампионатима за наш град и земљу имати сада три представника.У питању је јака конкуренција у све три групе, Руси преовладавају у свакој од група и велика ми је част што ће они уопште отићи тамо. Морам да изразим посебну захвалност Милошу Станковићу и општини Обреновац која нам је помогла и препознала успехе наших младих шахиста.” – рекао је Петар Тришић, председник Дечијег шаховског клуба “Хозе Раул Капабланка”.

Петар Тришић је нагласио да су услови европских шаховских клубова далеко бољи него услови које имају деца у шаховском клубу “Хозе Раул Капабланка” и додао :”Ако неко од њих тројице буде међу првих десет у Европи то ће за нас бити као да имамо првака Европе.”

Помоћ Градске општине Обреновац је била од великог значаја да би ови талентовани дечаци отишли на престижно такмичење у Румунију. Кроз свој програм “Еко динар” општина Обреновац омогућава да свако дете које жели да игра шах може то да уради потпуно бесплатно у клубу који егзистира на територији општине.

“Континуирани рад Дечијег шаховског клуба “Хозе Раул Капабланка” у претходних неколико година претворио је клуб који је де фацто мали, у један озбиљан такмичарски клуб.Пратимо резултате свих ових година уназад и имамо стварно чиме да се похвалимо као општина и као клуб где у континуитету узимамо највиша одличја, односно прва, друга и трећа места на првенству Србије.” – рекао је Милош Станковић, члан већа задужен за спорт.

Поред помоћи Градске општине Обреновац овај одлазак не би био могућ без директора ЕПС-а Милорада Грчића и друштвено одговорне компаније ЕПС која је и овога пута прискочила у помоћ и омогућила да обреновачки шахисти отпутују пут Румуније. Желимо им пуно среће на путу ка шампионским титулама, а мали шампион Јован Кисић је обећао да ће се борити и дати све од себе да свој град представи у најбољем светлу.