НАЛЕД и Радио-телевизија Србије (РТС) уз институционално покровитељство Министарства државне управе и локалне самоуправе и у партнерству са Развојном агенцијом Србије, покренули су други конкурс за избор најбољих пракси у раду локалне самоуправе и награду Шампиони локалног развоја 2018/19.

На конкурсу је изабрано 10 општина и градова – пет шампиона и пет вицешампиона локалног развоја. Право учешћа имале су све локалне самоуправе у Србији. А Градска општина Обреновац се пријавила на конкурс у категорији привлачење инвестиција. Остале такмичарске категорије су: подршка привреди, сервис грађана, ефикасна управа, промоција туризма и културе.
Шампиони и вицешампиони локалног развоја за 2018/19. су проглашени данас на свечаности у Скупштини Града Београда у присуству ресорног министра, истакнутих лидера државних и међународних институција, привреде, локалних самоуправа и медија. Градови шампиони су Ниш, Шабац, Бечеј и Крушевац. Градска општина Обреновац као признање за велико смањење незапослености и довођење нових фабрика нашла се у првих пет у Србији. Признања је уручила потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.
– Бити у првих пет општина у Србији по висини прихода, стопи запослености људи је нешто што представља заједнички успех свих грађана Обреновца. Наши километри путева, аутопутева, број мостова који су урађени, нове фабрике, нови прикључци за воду и канализацију широм општине, број нових фискултурних сала које смо направили , све је било верификовано на овом конкурсу. Што се тиче развоја Београдских општина заузели смо прво место. Град Ниш је победник, имали су огромне инвестиције и шест нових фабрика је стигло у тај град. Ми смо имали четири и поред тога што нас то радује због наших суграђана, радује нас и свеобухватни напредак Србије. Радује нас задовољство суграђана, више од 2000 људи скинуто је са евиденције НСЗ-а. Ми се ту нећемо зауставити док не будемо дошли до нивоа плата које ће задовољити наше становништво. Зато свакодневно радимо на изградњи нове зграде Дома здравља, сутра отварамо аква парк за малишане. Пољопривредно хемијска школа добиће нови интернат како би унапредили образовање за ту врсту делатности. Сви захтеви наших суграђана биће за нас завет у будућности – нагласио је Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац.