Средином октобра прошле године на градском тргу у Обреновцу постављен је први јавни соларни пуњач за мобилне телефоне под називом “Strawberry дрво”. То је први соларни пуњач такве врсте у свету. Изум је тима “Strawberry energy” који се бави истраживањем и развојем обновљивих извора енергије.

Соларни пуњач мобилних телефона за употребу на јавним местима има за циљ да коришћењем енергије добијене од Сунца понуди корисницима бесплатно допуњавање батерије мобилних телефона, и то онда када им је најпотребније, то јест када су ван кућа а батерија им је на измаку.

Опште карактеристике овог уређаја су следеће: бесплатно пуњење батерија мобилних телефона и других електронских уређаја, могућност пуњења више уређаја истовремено, коришћење еколошки чисте соларне енергије, енергетска независност, могућност рада ноћу и по облачном времену акумулирањем енергије, простор за седење са надстрешницом. 

“Strawberry дрво” има могућност праћења и анализирања свог рада. Између осталог, оно сваког дана шаље дневни извештај о раду са следећим подацима: колико је енергије произведено у току тог дана, колико је енергије потрошено, колико је било пуњења и колико је процената батерија напуњена. 

Из “Strawberry energy” тима напомињу да је “Strawberry дрво” у Обреновцуу за првих 40 дана рада достигло десет хиљада пуњења. Обзиром на лоше време које је уследило након отварања 14. октобра, број од 250 људи који су у просеку сваки дан дошли да допуне свој телефон превазилази сва њихова очекивања. 

Они такође истичу да је “Strawberry дрво” у Обреновцу само до данас уштедело енергију довољну да се осветле две куће у Африци.

Више о организацији “Strawberry energy” можете погледати овде