Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је, на позив ученика шестог разреда ОШ „Јефимија“, присуствовао часу грађанског васпитања. Ученици су хтели да упознају председника са оним што су до сада научили из овог предмета, али и да му скрену пажњу на проблеме које су они идентификовали у Обреновцу.

Ученици грађанског васпитања су припремили презентацију у којој су скренули пажњу на проблем уништавања мобилијара по граду и цртања графита на фасадама објеката. Показали су и неке од резултата истраживања које је спровела Канцеларија за младе, а који се односе на проценат младих који су узели учешће у решавању неког од локалних проблема.

За председника општине су имали бројна питања, а нека од њих су се тицала количине средстава коју општина улаже у обнављање и поправку оштећених мобилијара, на које начине укључити младе у живот локалне заједнице, али и питања која су се односила на проблеме који постоје у насељима у којима живе.

– Ово су ученици шестог разреда који су се обратили општини Обреновац са питањима са којима се суочавају на часовима грађанског васпитања. Наравно да су се на тим часовима дотакли и јавне имовине и уништавањем јавне имовине која је актуелна у свим градовима у Србији. Теме које су данас биле у првом плану су графити, ломљење дечијих игралишта, пси луталице и недовољна активност шире друштвене заједнице у решавању тих проблема. Осврнули су се и на економски аспект проблема, односно колико кошта да се сваке године обнављају игралишта и да се чисте улице. Дотакли су се и тога колико они могу да помогну заједници да буде лепша и боља за живот. У презентацији смо видели да је само 17 одсто младих имало прилику да учествује у неким догађајима у локалној заједници, а да чак 65 одсто њих има жељу да учествује у решавању проблема. На тим подацима се базирају њихови предлози да се град спреми за пролеће, да се окрече графити и очисти Забран – рекао је председник општине Обреновац Жељко Јоветић.

На крају часа договорено је да ученици ове школе на пролеће, уз подршку општине Обреновац, организују акцију кречења графита по граду.