На реци Сави код Кајак кану клуба ”Забрежје” у суботу је одржана 28. Међународна Видовданска регата у кајаку и кануу на мирним водама. Организатори регате су Градска општина Обреновац и Кајак кану клуб “Забрежје”.

Овогодишња регата окупила је преко 300 учесника из 17 клубова са простора бивше Југославије који су у 46 трка показали све лепоте овог спорта. Традиционалну Видовданску регату отворио је заменик председника Градске општине Обреновац Миодраг Митровић.

Видовданску регату отворили су најмлађи учесници који су се такмичили у категорији “МИНИ КАЈАК” на 500 метара, за децу од 2005. до 2008. годишта. Након најмлађих уследило је и такмичење у категоријама пионири, кадети, јуниори и сениори, а круну на такмичење ставиле су девојке које су у заједничкој трци кадеткиња, сениорки и јуниорки показале своје мајсторије на води. Ревијални део обележила је меморијална трка ”Кујунџић Драгутин-Гага” у К-1 2000 метара.

У укупном пласману на 28. Међународној Видовданској регати прво место освојио је Кајак кану Клуб “Забрежје”, а обреновачки кајакаши и кануисти доминирали су у многим тркама. У трци на 500 метара за дечаке 2005. годиште, у којој је учествовало 23 такмичара, прва три места освојили су дечаци из Кајак кану клуба “Забрежје”. Прво место освојио је Немања Алимпић, друго место Стефан Вигњевић, док је треће место припало Лазару Дубаићу.

Изузетно занимљива трка била је и трка сениора – двоседи, где је прво место такође припало члановима ККК “Забрежје” Јевтић Александру и Мандић Филипу, друго место су заузели чланови Наутичког клуба Београд, а трећепласирани су били Сабљић Никола и Обадић Никола, ККК “Забрежје”.

Гледаоци су са одушевљењем испратили и трку кану двоклек где су такмичари са Забрежја Крсмановић Немања и Крсмановић Вељко заузели друго место.

Председник Кајак кану Клуба “Забрежје” Драгослав Обадић се захвалио покровитељу Видовданске регате, Градској општини Обреновац и свима онима који су помогли да Видовданска регата протекне у најбољем реду.

– Многи клубови због лошег времена нису смели да крену. Данас имамо три клуба из Босне, то су Брчко, Сава и Босански Брод. У неком периоду када сам ја био дете и када сам ја веслао такмичење је било на нивоу клуба, награде су биле књиге, али је исто тако било важно ко ће да победи и освоји награду. Касније у неком периоду то је прерасло у једну озбиљну регату, сада регата спада можда и у најбоље регате у Србији и у старој Југославији – рекао је Обадић.

Обадић је нагласио да регати не присуствује репрезентативка Жељана Петровић која се налази на Европском првенству у Италији, где представља Србију у једноседу на двеста метара. Из Италије стижу лепе вести и још један у низу успеха ККК “Забрежје”, јер је наша Обреновчанка Жељана, на овом престижном такмичењу, изборила пласман у финале.