Данас је у Градској општини Обреновац одржан састанак са представницима пољског града Нови Сонч, који ће у општини Обреновац боравити од 2. до 4. марта. Главне теме састанка биле су могућности за билатералну сарадњу у области образовања, културе, омладинских размена и подношења предлога пројеката код иностраних фондова.

Данашњем разговору присуствовали су чланови Већа Новог Сонча задужени за област просвете и културе, као и чланови Комитета за интернационалну сарадњу.

Испред општине Обреновац састанку су присуствовали председник општине Обреновац Жељко Јоветић, заменик председника Томислав Јеремић, председник Комисије за културу и образовање Новица Филиповац, представник општине задужен за међународну сарадњу Бранко Матић и координатор Канцеларије за младе Душко Крстић.

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић пожелео је добродошлицу гостима:

– Налазите се у посети граду који је истовремено Београд, али и аутономан као општина. Овај град има 80 хиљада становника и поред урбаног дела има 26 села. Ми смо сјајни пољопривредници и сјајни произвођачи електричне енергије. Велики смо произвођачи хране, а наше електране су највеће на Балкану. Сваки други киловат струје који се произведе у Србији произведе се у Обреновцу.  Ако погледамо како почињу сарадње, уобичајено почињу од образовања, спорта и од културе. Да би сарадња постала дуговечна потребно је да има неке конкретне резултате и да носи неке бенефите. Прошле године смо имали прилику да за време обележавања „Међународних дана Обреновца“  у Обреновцу гледамо фолклорне ансамбле из Пољске, а очекујемо да ћемо у будућности спојити младе из ова два града кроз омладинске размене и заједничке пројекте, да ћемо радити на размени искустава из области образовања, али и да ћемо развијати друге облике партнерства.

Посете и састанци који следе треба да конкретизују и дефинишу начине могуће сарадње ова два града.