Председник Градске општине Обреновац Жељко Јоветић и директор Агенције за заштиту животне средине Момчило Живковић данас су званично отворили и пустили у рад аутоматску станицу за контролу квалитета ваздуха у Обреновцу. Ово је једна од 28 станица које је донирала Европска Унија, а које су у склопу државног система мониторинга праћења квалитета ваздуха на територији Републике Србије.

– После мерне станице у ОШ “Јефимија” ово је друга мерна станица у граду, а трећа би требало да буде постављена током ове године у Грабовцу. То ће значити да ћемо имати податке са три мерна места који ће нам омогућити информације о квалитету ваздуха у граду у ком живимо. Ову мерну станицу поставила је Агенција за заштиту животне средине, а средства за набавку аутоматских анализатора, пратеће опреме и контејнера за смештај опреме обезбедио је Фонд за заштиту животне средине Републике Србије. Општина Обреновац је имала обавезу да обезбеди локацију и напајање електричном енергијом. Локална самоуправа има обавезу да обавештава своје грађане о условима у којима живе. Ми живимо у близини великог загађивача, који је много урадио у области заштите животне средине последњих десет година, али треба наставити са проверама и мерењима параметара квалитета ваздуха. Подаци са ове мерне станице доступни су на сајту Агенције за заштиту животне средине, док су резултати мерења из станице у ОШ “Јефимија” доступни на сајту Градске општине Обреновац и Градског завода за јавно здравље – рекао је на отварању председник општине Обреновац Жељко Јоветић.

Директор ЈП за заштиту и унапређење животне средине Слободан Молеровић је нагласио да је станица потпуно аутоматска, са најсавременијим уређајима и да мери све оно што утиче на квалитет ваздуха. Из овог предузећа најављују да ће ускоро бити постављена још једна аутоматска станица за контролу квалитета ваздуха у селу Грабовац, а финансијска средства су обезбеђена из буџета овог јавног предузећа.

Сагласно новом Закону о заштити ваздуха и ЕУ Директиви 2008/50/ЕЦ на постављеној станици ће се континуирано пратити следећи параметри квалитета ваздуха: Сумпор диоксид (SO2), Укупни азотни оксиди (NOx), Азот моноксид (NO), Азот диоксид (NO2), Угљен моноксид (CO), Озон (O3), Бензен-Толуен-Ксилен (BTX), Суспендоване честице (PM10, PM 2.5, PM 1) као и метеоролошки парамтери: брзина ветра, правац ветра, температура ваздуха, релативна влажност ваздуха и атмосферски притисак.

Подаци са ове станице доступни су кроз коришћење Web апликација за приказ података из Државне мреже за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха

Планира се да се у програм рада ове станице укључи и одређивање садржаја тешких метала у суспендованим честицама.