Прошле године почела је изградња храма Преподобне Анастасије Српске у Забрежју. Након освештавања плаца у центру села, на ком се гради храм, владика ваљевски Милутин, освештао је и темеље, који су у међувремену изграђени.

Тим поводом свештник Милан Мијаиловић изјавио је:

– Ово је велики дан за Забрежје, село које има велику историју, а по први пут у историји добиће цркву. Данас су освештани темељи.
Ја морам прво да заблагодарим Господу на овако лепом и божанственом дану и времену које је било веома лепо. Данас је велики Свети дан за Забрежје , и уопште за Обреновац за целу српску Цркву.

Данас су освештани темељи новог храма, подигнут у Славу Божију, а у част препорадне мајке Анастасије, мајке Светог Саве. Данас су са нама били ,односно чин освећња меља обавио је наш надлежни епископ ваљевски Владика Милутин. Саслуживао му је Владика аустралијско-новозеландски Силуан уз свештенство обреновачке цркве као и Косовског намесништва, био је и архимандрит манастира Лелић отац Геон .

Ја бих се захвалио и директору  Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама господнину Милети Радојевићу који је данас издвојио време и био са нама, као и председнику Градске општине Обреновац Мирославу Чучковићу, а захвалност дугујем и директору ЈП Електропривреде Србије Милораду Грчићу. Они су сви заједно помогли својим личним прилогом и примером и својим позицијама да ови темељи и овај Храм буду завршени и буду изграђени.

Такође, желим да се захвалим свим људима добре воље који су учествовали до сада у градњи Храма и да се помолим Господу Богу оно што је наша Света дужност да им Господ молитвама препородне Анастасије чији Храм ће бити, подари здравља, сваког добра, сваког напретка како њима лично тако и њиховим породицама.

Мештани су се одазвали светом позиву, Господ је баш нама указао част и да ми будемо ти који ћемо изградити овај Храм. Мештани су прихватили ту идеју, већ више од једне деценије траје идеја о градњи Храма, али због неких других околности почела је тек у октобру прошле године, али надамо се да сада нема препрека. Да ћемо сви заједно и здушно, са љубављу Божјом бити сабрани на овом светом делу и да ће овај храм врло брзо бити завршен. Такође, звона која смо данас освештали јесу између осталог дар наше две парохијанке, две домаћице Забрежја, Славице Вићентијевић и Руже Богдановић. Оне су даровале за здравље и спасење својих породица и својих унучића, звона која ће оглашавати почетак и крај молитве и које ће позивати народ на сабрање у овом храму.