Трка мира – Peace Run 2018, најдужа штафетна трка на свету прошла је данас и кроз општину Обреновац. Интернационални тим тркача је пригодном манифестацијом дочекан на Тргу Др Зорана Ђинђића. Тркаче су поздравили представници Градске општине Обреновац, окупљени грађани као и чланови плесног клуба ”Голуб”, балетског студиа ”Идеа” и фитнес студиа ”Фокус”.

Милош Станковић члан Већа је у име Градске општине Обреновца пожелео тркачима добродошлицу у Обреновац и рекао да је поносан што трка мира, после четири године, поново пролази кроз наш град.

Предраг Кнежевић, председник Трке мира за Србију је рекао да се кроз бакљу коју учесници трке носе симболизује мир, пријатељство, хармонија и љубав међу људима, без обзира на верску припадност, расу и боју коже. Она се преноси и даје успут и људима које тркачи сусрећу.

Председник Трке за Европу Топи Девашишу је рекао да је путовање велико, али да су чланови тима срећни што су у могућности да бакљу мира донесу у Обреновац.

Након програма и обраћања, сви учесници трке су се представили и замолили присутне да преузму бакљу у своје руке. Учесник Трке мира постаје свако ко претрчи са бакљом макар и неколико корака или онај ко је само узме у руку и на тај начин подржи племениту идеју светског мира и хармоније.

Трку подржавају Народна Скупштина Србије и Олимпијски комитет Србије, а бакљу мира су до сада држали милиони људи широм света, међу њима и многи истакнути грађани света – председници држава, премијери, спортисти, уметници…

Трка је наставила свој пут у правцу Београда, а ове године интернационални тим тркача заједно са нашим врсним ултрамаратонцима од 15. до 19. маја, трчи деоницу европске трасе од границе БиХ преко општина Лозница, Шабац, Обреновац, Београд, Гроцка, Смедерево, Пожаревац, Велико Градиште Голубац, Доњи Милановац, Текија и Кладово. На граничном прелазу у Кладову ће напустити нашу земљу и ући у Румунију настављајући свој пут кроз Европу.

Трку Peace Run је 1987. основао Шри Чинмој, спортиста, филозоф, сликар и песник који је свој живот посветио унапређењу идеала светског мира и светске хармоније.