Комисија за безбедност у саобраћају Већа градске општине Обреновац у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије организовала је данас јавну едукацију на симулаторима судара и превртања на Тргу Др Зорана Ђинђића.

Запослени у Агенцији за безбедност саобраћаја су заинтересованим грађанима показивали и представили различите саобраћајне ситуације како би се видео ефекат употребе сигурносног појаса у случају превртања возила и удара возила у препреку на путу.

– Данас су на тргу два симулатора, један симулатор чеоног судара од 6, 8 и 12 километара на час и ту је специјалан аутомобил који симулира превртање. Ово је све у превентивне сврхе, да Обреновчанима на најбезбеднији начин дочарамо колико је важно придржавање саобраћајних прописа и везивање појасева у циљу личне безбедности. Ова акција је посебно атрактивна млађој популацији, али је корисна да се свим учесницима у саобраћају скрене пажња на важност и ефекте употребе сигурносних појасева – казао је Мирко Вранешевић, председник Скупштине Градске општине Обреновац.

Из Агенције за безбедност у саобраћају истичу да је статистика употребе сигурносних појасева у Србији поразна и да на предњем седишту износи око 75%, а на задњем само 10%.